Május 6-án, anyák napján a Fővárosi Nagycirkusz előtti sajtótájékoztatón, a Családok éve programsorozat keretében, Novák Katalinnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárával és a Fiatal Családosok Klubjával (FICSAK) közösen köszöntöttük az édesanyákat, a családokat.

Államtitkár asszony hangsúlyozta: az újonnan megalakuló kormány célja, hogy még több támogatást kaphassanak a magyar édesanyák. Kijelentette: támogatják a nőket abban, hogy édesanyává, vagy újabb gyermekeket vállalva többszörös édesanyává tudjanak válni, valamint abban is, hogy a nők 40 programnak köszönhetően élvezhessék a nagymamaságot.

Az új kormány célja a családok még szélesebb körű támogatása

Novák Katalin a főállású anyaság még erőteljesebb támogatása kapcsán arról is beszélt: szeretnék megteremteni a valódi lehetőségét annak, hogy valaki teljes egészében a gyermekeinek, a családja támogatásának élhessen. A fiatalokat arra ösztönözzük, hogy ha elérkezettnek látják az időt, akkor vállaljanak családot, gyermekeket – mondta.

Hozzátette: a kormány ehhez támogatást ad házassági adókedvezménnyel, családi adókedvezménnyel, így a fizetésüket az édesanyák nagyobb mértékben tudják majd gyermekeikre fordítani – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a diplomás gyednek köszönhetően a fiatalok már könnyebben tudnak családot alapítani és a gyed-extra azt is lehetővé teszi, hogy az édesanyáknak ne kelljen választani munka, karrier, illetve a család között.

Novák Katalin azt mondta: „célunk, hogy ne hozzuk választási kényszerbe az édesanyákat, lehessenek egyúttal édesanyák és dolgozó, a hivatásukért élő nők is”.

A FICSAK is a családokért dolgozik

A helyszínen összegyűlt sok-sok érdeklődő előtt a FICSAK alapítójaként elmondtam, hogy elismerésem minden édesanyának, hiszen ez a legszebb, de a legtöbb feladattal és lemondással járó, élethosszig tartó hivatás. Nagy örömmel közöltem azt is, hogy országosan 71 helyszínen jöttek létre egy európai uniós pályázat támogatásával család- és karrierpontok, melyek a család és a munka összeegyeztetését, a nők munkaerőpiacra való visszatérését segítik.

Ezek közül tizenegy helyszínen a FICSAK is jelen van konzorciumi partnerként. Elmondtam, hogy előző nap, szombaton egy nagyszabású anyák napi rendezvényt szervezetünk a Ringató – országos zenei nevelési program – csapatával közösen, amelyre közel ezren látogattak el.

Egy versért ingyen cirkuszjegy a családnak

Ma úgy kedveztünk a családoknak, hogy azok a bátor gyerekek, akik a helyszínen egy anyák napi verset elmondtak az édesanyjuknak, ingyen családi cirkuszjegyet kaptak a délelőtti előadásra. Nagyon jó volt hallani a kedves versikéket és látni a boldog, meghatott édesanyákat!  Külön érdekességként a Fővárosi Nagycirkusz előtt az intézmény többgenerációs cirkuszdinasztiáinak tagjai adtak rövid műsort, majd pedig virággal köszöntötték a családjukban az édesanyákat, nagymamákat.

Örülök, hogy ilyen jól sikerült ez a nap. A jövőben is azon leszek, hogy munkámmal támogassam, segítsem a családok, a nők, az édesanyák helyzetét.