Örömmel és büszkeséggel kezdtem a vasárnapot az M1 televízió stúdiójában, ahol elmondhattam, hogy a családok soha ennyi támogatást nem kaptak, mint amennyit 2019-ben fognak. Ha az összes támogatást, adókedvezményt figyelembe vesszük, akkor 2000 milliárd forintot ér el ez az összeg.

Az interjút itt elérhető!

A jövő évi kedvezményezettek leginkább a kétgyermekes családok lesznek. Az ő kedvezményük évi hatvanezer forinttal emelkedik, emellett egymillió gyermek részesül ingyenes tankönyvellátásban, és 79 milliárd forintot áldoz a költségvetés a gyermekétkeztetésre, ami tíz százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest.

Sokan nem is tudnak róla, de az önkormányzatoknál igényelhető többféle támogatás. Szinte minden kerületben és városban elérhető segítség, érdemes tehát felmenni a helyi települési önkormányzatának internetes oldalára, és onnan letölteni az igénylőlapokat.

 

Ingyen tankönyv

Egymillió gyermek részesül most ingyenes tankönyvellátásban, a jelenlegi szabályozás alapján az 1-9. évfolyamon minden diák térítésmentesen juthat hozzá a tankönyvekhez, ahogy a gyógypedagógiai vagy nemzetiségi nevelésben-oktatásban részt vevő diákok is. A 10-12. évfolyamon továbbra is igényelni kell az ingyen tankönyvellátást – az iskolák oldalain azt is felsorolják, milyen igazolásokra van szükség. Térítésmentes a tankönyvellátás a tartósan beteg, a sajátos nevelési igényű, három- vagy többgyermekes családban élő, nagykorú és saját jogán iskoláztatási támogatásra jogosult, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, nevelésbe vett vagy utógondozói ellátásban részesülő diák.

Segítség a gyermekétkeztetésben

Beszéltem arról, hogy Magyarország egy olyan egyedülálló európai ország, ahol többszázezer gyermek étkezik ingyen. Az óvodások esetében 2010-ben tízből három gyermek, 2018-ban már nyolc kapta ingyen a reggelit, az ebédet és az uzsonnát. Idén is minden iskolai szünetben, így a nyári szünidő alatt is ingyenesen kaptak meleg ételt a hátrányos helyzetű családok gyermekei. A kormány még 2015-ben döntött a szünidei gyermekétkeztetés kiterjesztéséről. Idén 6,67 milliárd forintot fordított a kormány erre a célra, mindez csaknem háromszorosa a nyolc évvel ezelőtti támogatásnak, amely akkor 2,4 milliárd forint volt.

A tanév során is jár a térítésmentes, illetve kedvezményes étkezés a gyerekeknek. Jövőre 79 milliárd forintot áldoz a költségvetés a gyermekétkeztetésre, ami tíz százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest.

A riport megtekinthető az alábbi linken!