Csodás élmény volt a Kortalanul konferencia!

A Fiatal Családosok Klubjának alapítójaként köszöntőmben elmondtam, hogy meggyőződésem szerint az időseknek tisztelet jár, hiszen tapasztalatik, otthoni segítségük, bölcsességük nélkül kevesebbek lennénk. Szeretném tehát felhívni a figyelmet, hogy az idős kor érték, ezért figyeljünk oda az „öregjeinkre”, bíztassuk őket az egészségi állapotuk megőrzésére, tanítsuk meg őket, hogyan lehet a mai kor vívmányaival együtt komfortosabbá tenni az életet és legyünk fogékonyak az ötleteikre, tanácsaikra is.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy 2010 óta a jelenlegi kormány azon dolgozik, hogy egymás segítésére ösztönözze a generációkat. Elmondta, mindenki maga döntheti el, hogyan szeretné megélni az időskorát, a kormány pedig szeretné megteremteni annak lehetőségét, hogy mindenki megtalálhassa a számítását.

Ezért igyekeznek megőrizni a nyugdíjak reálértékét, nyugdíjprémiumot fizetnek, lehetőséget adnak a nőknek a korkedvezményes nyugdíjba vonulásra, megteremtik a nyugdíj melletti munka lehetőségét a nyugdíjas szövetkezetekkel.

Megjegyezte, az idősek tisztelete azért is fontos, mert nemzetközi kutatások szerint közvetlen összefüggés van a tisztelet és a hosszú, egészséges élet között.

 A közösségek igazi erejét a hit adja

Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos azt hangoztatta, hogy szükség van az idősek tudására, tapasztalatára, véleményére, bölcsességére és lényeglátására minden magyar nemzedéknek, különösen a fiatal családosoknak. Régen kijárt a tisztelet az időseknek, ma ez kevésbé érvényesül, a “mai világ, a nyugati civilizáció” felszámolja nemcsak a hit és a szellemiség, hanem a tisztelet kultúráját is. Pedig a közösségek igazi erejét mindig a szellemiségük, a hitük adja – fogalmazott a kormánybiztos.

Segítsük az idősügyben dolgozók munkáját!

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt mondta, a kormányzatnak és az idősügyben dolgozó szervezeteknek segíteniük kell megtartani és táplálni az idősekben a lelki erőt, az idősügyben és a szociálpolitikában pedig a lehetőséget kell látni és nem valaminek a hiányát.

Együtt nyaral unoka és nagyszülő

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke azt hangoztatta, hogy az idősebb korosztálynak fontos szerepe van a családpolitika és a népesedéspolitika alakulásban, és nagy hatással lehetnek saját gyerekeik gyerekvállalási döntésére is. Az időseknek a munka világában is meghatározó a tapasztalatuk, amit egyre több munkahelyen felismernek, és lehetőséget adnak arra, hogy ők tanítsák be az új kollégákat. A kormány is támogatja a generációs együttműködést, az Erzsébet-program keretében például a nagyszülők együtt nyaralhatnak az unokáikkal – tette hozzá.

Kölcsönös segítség

Beneda Attila, az Emmi család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy 2010-ben a kormány két pillérre – a munkára és a családra – kezdte újraépíteni a társadalmat. A Nők40 programnak köszönhetően – amely lehetővé teszi a nők 40 éves munkaviszony utáni, nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjba vonulását – az idősebb családtagok segíteni tudnak az unokák nevelésében, és aktív részesei lehetnek a háromgenerációs családok újjáépítésének. Kitért arra is, a születéskor várható élettartam kitolódott, és reméli, ezt az adatot az egészségben eltöltött évek száma is követi.

Megtisztelte a konferenciát Járóka Lívia európai parlamenti képviselő is, aki nem személyesen, hanem videó üzenetében mondta el, hogy az idősek tudásának és tapasztalatának átadása nélkülözhetetlen az ifjabb nemzedék számára, ezért meggyőződése, hogy nagy szükség van a generációk közötti párbeszédre. A konferenciánkon felszólalt még Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke, Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója, Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, az Idősek Tanácsának tagja és Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke.

Ezúton is köszönöm minden kedves vendégemnek, hogy együtt ünnepelt velünk. Remélem, jövőre is sikerül megszerveznünk a találkozót, ahol újra sok új ötlet születik az generációk gyümölcsöző együttműködésére.

Az esemény galériája itt található!