Az idei vásár helyszíne a B épület volt, melyet sikerült karácsonyi hangulatúvá varázsolnunk. Aki ellátogatott hozzánk, valódi meghitt, ünnepi hangulatba csöppent. Vidám arcok, szebbnél-szebb termékek vártak mindenkit, a színpadon pedig tehetséges fellépők váltották egymást. Volt bábszínház, táncelőadás, népi karácsonyváró játék, felcsendültek a leghíresebb musicalek dalai gyermekek előadásában, a napot pedig Kozma Orsi csodás dalai zárták.

Sokan gyűltünk össze a színpadon, hogy meggyújtsuk az első adventi gyertyát a koszorúnk és elmondjuk gondolatainkat a jótékonyságról, az ünnepről, a várakozásról. A megnyitón hangsúlyoztam, hogy több mint 50 családszervezet összefogásának eredményeként immár harmadik alkalommal rendezzük meg a jótékonysági vásárt, amelynek bevételével idén a Jel Alapítvány jelnyelvi játszótér elnevezésű programját támogatjuk majd.

Tempfli Kátya, a Jel Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy egy évvel ezelőtt indították útjára a jelnyelvi játszóházat a jelnyelv népszerűsítésére. Az egyik sarokban pedig egész nap várták az érdeklődőket, akik megismerkedhettek azzal a lenyűgöző világgal, mely a jelnyelvet használva hidat teremt a siket és halló gyermekek között.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: 2018 a Családok éve, és “azért dolgozunk, hogy Magyarországon minél jobb legyen családban élni, minél jobb legyen gyermeket várni és gyermeket nevelni, ezért is állunk minden ilyen kezdeményezés mellé”.

 Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, hogy a Miniszterelnökség az idén a helyszínnel támogatta a jótékonysági eseményt.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a jótékonykodás nemcsak az anyagi javakról szól, hanem “elsősorban kedves gesztusról, bátorító mondatról, vagy kedves mosolyról, vagy akár egy elfelezett tízórairól is”.

Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár a jótékonysági vásár idei kedvezményezettje kapcsán kiemelte: lehetőséget kell biztosítani azok számára is, hogy teljes életet éljenek, akik olyan kommunikációs képességekkel, készségekkel nem rendelkeznek, mint az egészséges gyerekek.

 Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy január elején írják ki a civil szervezeteket támogató jövő évi pályázatokat. “A civil szervezeteken keresztül a hátrányos helyzetűeknek is próbálunk segíteni, várhatóan 6 milliárd forint áll majd rendelkezésre” – hangsúlyozta, hozzátéve: jelenleg 62 ezer civil szervezet működik és évente nagyjából 250 milliárd forintot osztanék szét közöttük.

Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) elnöke hangsúlyozta: az Alaptörvény elismeri a magyar jelnyelvet mint a magyar kultúra részét. A jelnyelvi törvény pedig biztosítja a siket és nagyothalló gyerekek számára, hogy anyanyelvükön a jelnyelv segítségével kommunikálhassanak, élhessenek és családot alapíthassanak. A magyar jelnyelv egy önálló teljes értékű nyelv – hangsúlyozta, hozzátéve: a Jel Alapítvány jelnyelvet népszerűsítő munkája jelentősen segítheti a siket gyerekek társadalmi integrációját.

 Az eseményen részt vett Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki hangsúlyozta: advent az egyik legkedvesebb része az évnek, az izgalmas várakozás, a készülődés, a meglepetésre várás időszaka. “A jótékonysági programok pedig arról szólnak, hogyan segíthetünk másoknak, hogyan szerezhetünk örömöt másoknak” – tette hozzá.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke arról beszélt, hogy a család a társadalom természetes építőköve. “Csak szilárd kövekből lehet időtálló épületet létrehozni és csak szilárd családoktól lehet erős és egészséges a társadalom”.

A beszédek végén pedig gyertyát gyújtottunk és mindenkit arra bíztattunk, hogy nézzen körül a családszervezetek asztalainál és vásároljon kézműves terméket, mellyel segíthet a siket és nagyothalló gyermekeknek.

A galéria itt tekinthető meg!