Számomra különösen fontos és a szívemhez közel álló téma a családok jövője. Úgy gondolom, nem lehet eleget hangsúlyozni a család szerepét és fontosságát társadalmunkban. A mai rendezvény több szempontból is különleges volt, hiszen nemcsak a kormány családpolitikai intézkedéseiről és a családoknak nyújtott támogatások széles köréről, hanem a családok és a gyermekek jövőjéről, valamint a civilek szerepéről is beszélgettünk kerekasztal beszélgetés keretében.

A konferencia nyitányaként Takács Bence Ervin MMA-ösztöndíjas versmondó szavalta el Arany János: Itthon című versét.

Előadóink között üdvözölhettük Dr. Beneda Attila helyettes államtitkár urat, Manninger Jenő és Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő urakat.

A magyar családpolitika hungarikum, mert sehol a világon nincs még egy olyan komplex, rugalmas és célzott támogatási rendszer, mint a magyar, ami ugyanakkor a szabad döntés lehetőségét is megadja a családalapítás és a gyerekvállalás kérdéseiben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Dr. Beneda Attila köszöntő beszédében elmondta, hogy a tízmillió forintos babaváró támogatás sikerét abban látja, hogy a szabad felhasználású forrást a fiatalok az adott élethelyzetüknek és szükségleteiknek megfelelően tudják felhasználni. A magyar kormány mindent megtesz a családokért, de a szabad döntés, a szabad élet lehetőségét minden eszközzel meg kívánja adni, nincsenek kötelezően követendő irányok – tette hozzá.

A helyettes államtitkár úr elmondta azt is, hogy 2010 óta nem volt olyan év, amikor ne sikerült volna valamilyen különleges, új vagy újszerű, innovatív, kreatív vagy “világújdonság-jellegű” családtámogatási formát bevezetnie a kormánynak.

Mint a Ficsak alapítója, köszöntőmben arról beszéltem, hogy a családpolitikai intézkedések “színes tárházára” milyen sok lehetőséget kínál a családoknak: ma a társadalmi, politikai klíma kifejezetten kedvez annak, hogy a fiatalok bátran mondhassanak igent az új életre.

Orbán Viktor miniszterelnök úr vasárnapi bejelentése szerint a kormány céljai között szerepel a családtámogatási formák kibővítése, újabbak bevezetése. A gyereknevelés ma már nem anyagi veszteséggel járó teher a családok számára, hanem a közösség által erkölcsileg és anyagilag is méltányolt dolog.

Manninger Jenő (Fidesz) országgyűlési képviselő arra emlékeztetett  beszédében, hogy a gazdasági fordulat után meg tudták teremteni azoknak az intézkedéseknek az anyagi alapjait, amelyek miatt ma sikeres magyar családpolitikáról lehet beszélni. A képviselő úr szerint a család fogalmának megvédése nem könnyű a mai politikai környezetben. Hozzátette: a strasbourgi Európa Tanácsban – ahol Nacsa Lőrinc (KDNP) képviselőtársával delegáltként Magyarországot képviseli – látják, hogy “az európai mainstream, milyen arrogáns módon támadja a család fogalmát”.

Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő a KDNP képviseletében azt mondta a megnyitón, hogy “nekünk egy olyan kor jutott”, amikor meg kell harcolnunk az igazunkért, meg kell védenünk és ki kell állnunk a családokért. Közölte: a liberális szemlélet, amely az egyént és a magánérdeket akarja a központba helyezni, az a közösségeket és a családokat le akarja rombolni.

Beszédében II. János Pál pápától idézett és elmondta, hogy nem szabad félni, és “bele kell állni” a vitákba a család fogalmának megvédése érdekében, ki kell mondani azt, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetségét jelenti. A normalitás és a józan ész a mi pártunkon áll – jelentette ki.

A konferencián ismertette tevékenységét több civil szervezet, köztük a fiatal családoknak helyi közösségeket szervező Szülők Háza Alapítvány, az egyedülálló szülőket jogi, pszichológiai és más támogatásokkal segítő Egyszülős Központ, valamint a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom is.  A kerekasztal beszélgetésen a NOE győri tagszervezete is képviseltette magát és közösen, együtt a civilek szerepéről beszélgettünk.

Örülök annak, hogy a konferencia  révén még több családhoz tudtunk eljutni és ilyen sokan eljöttek. Nagyszerű dolog, hogy a közös gondolkodás révén az új lehetőségeket a családok javára tudjuk fordítani. Fontosnak tartom a támogatásukat, hiszen civilként ez a feladatunk. A Fiatal Családosok Klubjának alapítójaként különösen fontos számomra ez a téma és azt gondolom, sosem lehet eleget beszélni a családokat és a gyermekeket érintő kérdésekről!

Képeink itt lapozhatóak>>

Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!
Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!