A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) és a Magyar Női Unió (MNU) idén negyedik alkalommal rendezte meg a hagyományosnak számító, nőnapi konferenciáját, aminek az is célja volt, hogy nőnaphoz közeledve tudatosan felhívjuk a figyelmet a női értékekre, ráirányítsuk a figyelmet a magyar lányok, nők, asszonyok sokszínű családi és társadalmi szerepvállalására, egyben védelmére is.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Magyar Tudományos Akadémián arról beszélt, hogy napjaikban a nők az élet minden területén ott vannak, így a hadseregben is. Nemcsak az irodákban, hanem a missziókban is, így Irakban, Afganisztánban is, háborús körülmények között. Ez is azt igazolja, hogy a női erő jelen van minden nőben – tette hozzá. A honvédelmi miniszter a nők védelméről szólva azt hangsúlyozta: meg kell őrizni Magyarországon az államalapítás óta meglévő keresztény kultúrát, amely tiszteletet, megbecsülést és szeretetet mutat a nők, édesanyák iránt.

Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta: még mindig vannak, akik úgy gondolják, hogy a női a gyengébbik nem, de ez nem igaz, mert a nők képviselik az igazi lelki erőt önzetlen, odaadó szeretetükkel és fáradhatatlan törődésükkel. „Nekünk, férfiaknak ezt elismeréssel, kedvességgel, figyelemmel és tisztelettel kell meghálálni” – tette hozzá.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára elmondta, hogy a családban vannak hagyományos szerepek, olyanok, amelyek talán már évszázadok óta jelen vannak, de ezek a szerepek folyamatosan változnak. Úgy vélte: a korszellem is változik, az egyenlőség szerepe komollyá és erőssé vált, azonban Európa nyugati felében egyre inkább összekeverik az egyenlőséget az azonossággal. „Ezért fontos számunkra, hogy legyenek hagyományos női és férfi szerepek. Mi, magyarok ebben a tekintetben sajátosak vagyunk, mert hiszünk a hagyományos családmodellben, a hagyományos szerepekben” – jelentette ki Tuzson Bence, hozzátéve, hogy ugyanakkor a magyar nők erős szerepet vállalnak a munkaerőpiacon is.

Mint a Fiatal Családosok Klubjának alapítója a konferencián tartott megnyitó beszédemben elmondtam, hogy a nőknek az élet minden területén nagy türelemre és odaadásra van szükségük, de védeni is kell őket, hiszen leggyakrabban ők az áldozatai a kapcsolati erőszaknak, a testi-lelki bántalmazásnak. Jó látni azt, hogy Magyarországon megbecsülés övezi a nőket, a kormány családpolitikai intézkedései pedig évről évre egyre szélesebb körben segítik a nők boldogulását.

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió alapítója arról beszélt, hogy a nő és a család szerepének megerősítése lehet Magyarország sikeres jövőjének legfőbb záloga.

A konferencián megtisztelt minket jelenlétével Dunai Mónika országgyűlési képviselő asszony és Bíró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke is.

Dunai Mónika képviselő asszony elmondta, hogy még mindig van feladatunk a nők védelme terén és azért is érdemes ilyen és hasonló rendezvényeket tartani, mert az ilyen események is előmozdítják a változásokat.

Bíró Rozália, az Európai Néppárt Nőszervezetének alelnöke, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke is, parlamenti képviselő üdvözölte, hogy olyan esemény vendégeként tud részt venni nőnap alkalmából, amely méltó a nőkhöz és a női értékekhez.

A konferencián előadásokat hallhattunk még Schanda Tamástól, Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettesétől; Dr. Molnár Balázstól, Kopp Mária Intézet elnökhelyettesétől, Farkas Örstől, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjétől és Dr. Illés Boglárkától, a Nők Magyarországért Klub  főtitkárától is.

A programot egy kerekasztal beszélgetéssel zártuk, amelynek témája a női erő volt, a család, a közélet és a sport területén.

A beszélgetőpartnerek között köszönthettük Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázót, Keresztes Ilona Prima Primissima-díjas vezető szerkesztőt, Lánczi Tamás politológust, Dr. Breyer Helga belgyógyászt és Orosz Barbara producer – műsorvezetőt.

A konferencia Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítójának elköszönő szavaival ért véget.

Köszönjük, hogy ilyen tartalmas eseményen beszélhettünk azokról a fontos témákról, amely minden nő, édesanyát, nagymamát és unokát is érint!

Boldog nőnapot kívánok a hölgyeknek a nemzetközi nőnap alkalmából!

A nőnapi konferencia képei itt találhatóak.

 

Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!
Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!