Vannak napok, mikor azt érzem, érdemes minden erőt bevetve, összefogva jó célokért dolgozni. A mai nap épp ilyen volt. Sajtótájékoztatót tartottunk a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatnál, találkozhattam azokkal a kiváló szakemberekkel, akik szívvel-lélekkel teszik a dolgukat azért, hogy gyermekeinket megmentsék.

2020-ban is, bár kissé rendhagyó módon, az online térben, de megrendezzük adventi jótékonysági akciónkat közel 30 hazai családszervezettel karöltve. Idén az életveszélyes állapotú kisgyermekek helyszíni ellátásáért és megmentéséért kezdtünk egy nagyszabású adománygyűjtésbe. A célunk most is ugyanaz! Immár ötödik alkalommal hasznos és életmentő segítséget nyújtani egy olyan szervezetnek, akiknek munkája rendkívül fontos a kisgyermekek életének megmentésében.

A mai sajtótájékoztatón a Ficsak alapítójaként elmondtam, hogy immár ötödik éve rendezzük meg az adománygyűjtő akciót; korábban többek között a szívbeteg gyermekek, a siket és nagyothalló gyermekek és a koraszülöttek támogatására vártunk adományokat. Az idei online adománygyűjtésünkkel az a célunk, hogy egy speciális M1 Stryker típusú hordágyra, amelynek ára mintegy 2,5 millió forint, összegyűjtsük a pénzt. A gyűjtésből beszerzésre kerülő eszköz elengedhetetlen felszerelése a mentőautónak, nélkülözhetetlen a kicsik ellátása során. A felajánlásokat az adjukossze.hu weboldalon lehet megtenni.

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy  jótékonysági gyűjtés fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki évek óta támogatja a kezdeményezést és örvendeztet meg mindenkit gyönyörű adventi koszorúival.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az eseményen példaértékűnek nevezte, hogy a Ficsak, illetve az akciót támogató mintegy 30 szervezet a koronavírus-járvány idején is segítséget tud nyújtani másoknak. Hangsúlyozta, hogy a járvány első hullámát a magyar társadalom példátlan összefogása nyomán sikerült legyőzni. Ugyanakkor a második hullám sokkal nagyobb kihívás, amelyben “sok lemondással kell helytállnunk” – tette hozzá.

Különösen aktuális, hogy egy gyermekmentő szolgálatnak ajánlják fel az idei adományokat, egy olyan szervezetnek, amely a járvány idején a mentőkre háruló terhelést is enyhíteni képes – mondta, hozzáfűzve: a szolgálat egyben a gyermekintenzív-ellátás kinyújtott karja, hiszen a mentőorvosok eredetileg kórházi intenzív osztályokon dolgoznak. Tevékenységük nyomán a gyermekek gyors, szakszerű ellátást kaphatnak a járvány idején is – mondta Horváth Ildikó.

Goschler Ádám, a mentőszolgálat orvosigazgatója elmondta, hogy az életveszélyes állapotú kisgyermekek helyszíni ellátása és szállítása különleges szakmai, gyakorlati és műszeres felkészültséget igényel. 1999-ben a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat azért jött létre, hogy különleges gyermekrohamkocsik és gyermek mentőorvosi kocsik elindításával segítsék az Országos Mentőszolgálat munkáját. Az egy évtizede az észak-magyarországi és az észak-alföldi régióban tevékenykedő mentőautóikkal együtt évente 3000-3500 gyermek ellátását végzik – tette hozzá.

Kevesen tudják, hogy az életveszélyes állapotú kisgyermekek helyszíni ellátása és szállítása különleges szakmai, gyakorlati és műszeres felkészültséget igényel. 1999-ben a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat azért jött létre, hogy különleges gyermekrohamkocsik és gyermek mentőorvosi kocsik elindításával segítsék az Országos Mentőszolgálat munkáját. Az elmúlt 21 évben több mint 53.000 bajba jutott kisgyermeken segítettek.

Gróh Ilona, a Ringató alapítója bejelentette, hogy a Ringató élő koncertjével is kiegészül majd a gyűjtés, amin támogató jegyek vásárlásával lehet részt venni. Ennek időpontja december 5, fél 11. A közös éneklés, mondókázás a Ringató Facebook oldalán lesz elérhető a megadott időpontban.

A gyűjtés pedig ezen a LINK-en érhető el! Bízom benne, hogy minél nagyobb összeget tudunk összegyűjteni a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat részére, hogy tavasszal elindulhasson teljes felszereléssel az új Gyermekrohamkocsi!

Mentsünk meg együtt minél több gyermeket!

Az esemény galériája ITT tekintető meg!

Az V. Adventi Jótékonysági Adománygyűjtés csapata:

Fiatal Családosok Klubja és tagszervezetei | Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért | Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége | Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom |  Nagycsaládosok Országos Egyesülete | Egyszülős Központ | Magyar Női Unió | Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége | Ringató | RoBirtok | Kosdi Önkéntesek | Szülők Háza Alapítvány | Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. | Civil út Alapítvány | Zöld Követ Egyesület | Bácsalmás Városi Önkormányzat Alapszolgáltatási Központ | KidsOasis – minősített családbarát szálláshelyek | Segítő kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft. | Nyíregyházi Leány- és Nőegylet Egyesület | Mindennapok Női Szemmel Egyesület I csalad.hu I MTVA I Hír TV I Metropol napilap I