Október minden évben világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. Öt  gyermekes anyagként és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítójaként fontosnak tartom, hogy minden ember jól tájékozott legyen a témában. Tisztában legyen a rendelkezésére álló vizsgálatokkal és kezelésekkel.

Éppen ezért, október 1-jén, a Mellrák Elleni Küzdelem Világnapján bemutattuk a szűrővizsgálatok fontosságát népszerűsítő kisfilmünket.

Magyarországon évente csaknem 6-8000 emlőrákot diagnosztizálnak és körülbelül 2000 nő veszti életét a betegség elleni harcban.  

A videóban három nő, három történet és három életút találkozik, kiegészülve egy nagyra becsült orvossal. Tóth Tímeaválogatott kézilabdázó mesél jelenlegi küzdelmeiről a betegséggel és arról, hogyan tolta el évekkel a várva várt gyermek megszületését a mellrák.

 

Máthé Zsuzsaújságíró Isteni sugallatnak nevezi, hogy 5 évvel ezelőtt elment egy szűrővizsgálatra és ennek köszönhetően láthatja gyermekeit felnőni. A Nőiszem Elnöke, Imre-Horváth Zsuzsa, aki maga is érintett volt, biztatja a nőket, édesanyákat és lányokat hogy menjenek el szűrővizsgálatokra és dr. Kiss István, a „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Alapítvány kuratóriumának elnöke mesél arról, hogy a korai felismerés milyen drámaian növelheti a túlélés esélyét.

A magyar női népesség átlagos emlőrák-kockázata 8-10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10. nőnél alakul ki a betegség. Éppen ezért egyesületünk fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a téma súlyosságára.

„Ha csak egyetlen nőtársam legyőzi a félelmét vagy tudatosabbá válik és elmegy szűrővizsgálatra, már nem volt hiába a filmünk! Vigyázzatok magatokra és egymásra, mert az élet csodaszép, de törékeny!” (Máthé Zsuzsa, 4 gyermekes édesanya)

Az októberi kampányunk részeként egy edukáló jellegű kiadvánnyal is készültünk, ahol rengeteg hasznos információt osztunk meg a rettegett betegségről.A kiadvány részletezi mi is a melldaganat, tisztázza kialakulásának okait és a kockázati tényezőket, foglalkozik még továbbá megjelenésének gyakoriságával és jellemzőivel, bemutatja a lehetséges tüneteket, fókuszba helyezi az önvizsgálatot, továbbá kitárgyalja a korai szűrések jelentőségét és rámutat a gyógyulási esélyekre.

 

Nézd meg itt az ingyenes kiadványt >> https://noiszem.hu/kiadvany-a-mellrak-elleni-kuzdelemert/

Ma hazánkban a mellrák a leggyakorabban előforduló daganatos megbetegedés a nőknél. Ez a szám drasztikusan csökkenthető lenne, ha többen mennének el szűrővizsgálatokra.

Az időben felismert mellrák esetében szinte minimálisra csökkenthető a halálozás. FONTOS tehát, hogy minél több nőhöz eljusson ez az üzenet.

🎗A szűrés életeket ment! 🎗