Mióta édesanya vagyok és felelősséggel tartozom gyermekeim jövőjéért, az évek alatt sok embert megfertőztem magam körül környezettudatos szemléletemmel és életmódommal. A Zöld Követ Egyesületet is azért hoztam létre, hogy népszerűsítsem a környezettudatosságot az emberek körében, mert bolygónkért közösen tartozunk felelősséggel.

A változás bennünk kezdődik, ezt magamon is megtapasztaltam. Szebbé, zöldebbé, élhetőbbé tenni a környezetet felelősség, az energiabefektetés pedig hosszútávon megtérül.

Manapság már nem a lakossági szelektív hulladékkezelés, vagy egy civil módon szerveződő szemétgyűjtő akció ér el nagy visszhangot. Szükség van egy nagy közös párbeszédre, melynek bárki részese lehet és elmondhatja véleményét a környezetvédelem különböző, de nagyon aktuális területeiről. Most fókuszban az egyéni apró döntések és pozitív változtatások állnak, mert ezek környezetvédelemre gyakorolt hatása lendületet ad a fejlődésnek.

Ötgyermekes anyukaként és a Zöld Követ Egyesület alapítójaként különösen fontosnak érzem, hogy a gyerekeinknek olyan zöld szemléletet adjunk át, amelyek mentén ők is felelősséggel bánnak majd környezetükkel. A példa ragadós, ezt a kicsiben a családomban látom, s ezt szeretném civil egyesületünknél is nagyban megvalósítani a fiatalok és a gyermekes családok körében, hiszen a jövő az ő kezükben van.

 

Közösségi felületeink segítségével hasznos információkat és zöld tanácsokat tudunk eljuttatni a környezetbarát életmód iránt érdeklődők számára. A környezettudatos nevelés fontos részét képezi az óvodákban, az általános iskolákban és a középfokú intézményekben tartott tudásalapú, játékos, játékos és szórakoztató környezetvédelmi programok, előadások, foglalkozások, ahol a gyermekek életkoruknak megfelelően szerezhetnek tudást környezetük megóvásáról. Terveink között szerepelnek előadások, konferenciák, workshopok és zöld táborok szervezése.

“A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.” (Szent-Györgyi Albert)

Szívügyem a környezetvédelem, ezért örülök hogy a téma itthon is fókuszba került és egyre nagyobb hangsúlyt kap. Úgy vélem, a környezetvédelemről égetően fontos beszélni, de ami ennél még fontosabb, hogy minél több embert megszólítsunk, így aktívan ők is részesei lehetnek a tisztább és élhetőbb környezetünk megteremtésének.

Civil zöld egyesületünk a kormány „Magyarország zöld úton jár!“ programjához szakmai partnerként csatlakozott, mert szeretnénk a zöld párbeszéd hírét minél több, hazánkban élő, környezettudatosan gondolkodó személyhez eljuttatni. Meggyőződésem, hogy minden egyes ember véleménye kiemelt fontossággal bír a környezetvédelem, és fenntarthatóság kérdéskörében, s erről az online zöld párbeszéd során teljesebb képet kaphatunk.  A megosztott javaslatokat pedig civil szervezetünk beépíti szakmai munkájába.

Mindenki elmondhatja, mit gondol a környezetvédelem legfontosabb kérdéseiről: többek között a megújuló energia népszerűsítéséről, a zöldenergia közlekedésben való használatáról, vizeink megóvásáról, az illegális hulladéklerakók felszámolásáról valamint az egyszer használatos műanyagok (pl. eldobható szívószálak, műanyag eldobható tányérok, poharak, bevásárló táskák) forgalmazásának betiltásáról és az üveg- és műanyagpalackok, valamint a fémdobozok visszaváltásának lehetőségéről.

A 12 kérdésből álló online kérdőív kitöltése csak pár percet vesz igénybe.  Az interneten keresztül minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár számára elérhető.

Az online zöld kérdőív 2021. november 28-ig a Zöld Követ Egyesület közösségi oldalán is elérhető:  https://zoldkovet.hu/2021/10/02/magyarorszag-zold-uton-jar-online-zold-felmeres/