Elindult az „ELSŐ MAGYAR ZÖLD OLVASÓKÖZÖSSÉG” programja az iskolai közösségek számára, melynek segítségével a fiatalok körében népszerűsítik a fenntartható fejlődés gondolatát: mert a jövő megmentése egy folyamatos törődés és törekvés. Az olvasóközösséget életre hívó Zöld Követ Egyesület szeretné támogatni az együtt gondolkodást, a közösség ereje általi cselekvést, hogy a természeti és környezeti értékek átadását és a környezettudatos magatartás kialakítását hosszútávon elősegítse.

A 2022/2023-as tanévben elindult ZÖLD KÖVET OLVASÓ KÖZÖSSÉG programja a Holnapelőtt című ifjúsági regényre épül, mely egy kalandos sci-fi, ahol a történet középpontjában a klímaváltozás problémája áll. A regény szerzője Kapa Mátyás dr. az ELTE oktatója, a Historycum Kiadó tulajdonosa, a Magyar Történelmi Regényírók Egyesületének elnöke.

A program védnökei:
Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke
Tamás Ilona, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ igazgatója
dr. Kapa Mátyás, író

A szerző 2021-ben írt regényében a világ és benne Magyarország 2075-re a globális felmelegedés hatására csaknem lakhatatlanná vált: kipusztult számos növény- és állatfaj, az ország egyes részei elsivatagosodtak, másutt füves puszták alakultak ki. Ebben az időszakban, Budapesten éli átlagos hétköznapjait két tizenöt esztendős fiú: Máté, a rendezett családi környezetben nevelkedő, jó tanuló srác és Ákos, a nevelőotthonban élő, kicsit lusta, de vagány barátja. A történet hősei egy napon váratlan lehetőséget kapnak: részt vehetnek egy kutatási programban. Hamarosan kiderül, hogy a fiúkat valójában egy titkos küldetésre szemelték ki: vissza kell utazniuk tizenöt esztendőt az időben, hogy egy akkor még létező, de később megsemmisült gyűjteményből hozzák el a klímaváltozás miatt kihalt állatok és növények mintáit. Egy meghibásodás okán azonban Máté és Ákos jóval messzebb utaznak vissza az időbe, és napjainkban találják magukat. Átmenetileg – az időgép megjavításáig – kénytelenek ebben a korban maradni, beilleszkedni, iskolába járni. Itt ismerkednek meg két lánnyal, Rékával és Lilivel, akik éppen egy régi családi ereklye után nyomoznak…

Az iskolai közösségek olvasói beléphetnek a regény terébe, és aktivitásuk segítségével közvetlenül üzenhetnek Magyarország jelenlegi vezetőinek, kortársaiknak, szüleiknek és a jövőnek.