Hatalmas öröm számunkra, hogy idén is számos hazai családszervezet csatlakozott hozzánk. Hasonlóak az ügyek, melyekért küzdünk nap, mint nap, ki-ki a maga területén, de, ha összefogunk, „egységben az erő” alapon, akkor lehet csak látni igazán, milyen erők is rejlenek valójában ebben a társadalmi szegmensben.

A Fiatal Családosok Klubján (FICSAK) keresztül 2022-ben is, az előző évhez hasonlóan, közel 30 család-, civilszervezettel, céggel karöltve rendeztük meg az adventi jótékonysági gyűjtésünket. Idén is egy olyan ügy mellé álltunk és olyan szervezetet támogattunk, amely megérdemli a plusz figyelmet és segítséget. A VII. Családszervezetek Adventi Gyűjtése kedvezményezettjei a Szent Mihály Gyermekotthon kis lakói a kárpátaljai Ráton. Az otthonban az ukrán háború okozta szörnyűségekkel és a múltbeli életükben történt megrázkódtatásokkal próbálnak megküzdeni az ott élő gyermekek. Az adventi gyűjtésük teljes bevételét az itt élő árva gyermekek egyedi karácsonyi ajándékaira, egy meghitt karácsonyi vacsorára és egy mesés karácsonyfára szánjuk.

„A karácsony nem egy évszak. Ez egy érzés.”

Az otthonban élő gyerekek számunkra elképzelhetetlen megpróbáltatásokon mentek keresztül, mire a Szent Mihály Gyermekotthonban befogadásra leltek. Nagyon nehéz a mosolyok mögött meglátni a könnyeket, a gyermek mosoly elrejti a fájdalmat, nem is nagyon beszélnek arról, ami velük megtörtént. Az összefogásnak hála, a gyermekek idén karácsonykor kiszakadhatnak ebből a létből és átadhatják magukat az igazi Karácsonyi Érzésnek. Közel 200 adományozó egészen pontosan 3.075.200 Ft-tal támogatta a gyermekek karácsonyi álmát. Ezzel pedig nemcsak, hogy elértük a kívánt összeget, de annál többet sikerült összegyűjtenünk, sőt egyedülálló élményekkel is gazdagodhattak a gyermekek.

A sikerük története

E nemes ügy fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök asszony volt, aki már 7. éve áll az adventi jótékonysági gyűjtésünk mellé. A családszervezetekkel idén is számíthattunk a segítségére, az árva gyermekek pedig meghívást kaptak elnök asszonytól a Sándor-palotába.

A Ficsak csapatával együtt személyesen is találkoztunk a gyermekekkel, egy egész napot töltöttünk el együtt Budapesten. Ez a nap egy örök emlék és élmény marad számukra. A cél sikeres elérésében nagy szerepet játszott a találkozás, hogy megismerhettük azokat a gyermekeket, akiknek a gyűjtést szerveztük és ez vitte tovább a csapatunkat, ez adott erőt ahhoz, hogy ezt a nem mindennapi eredményt elérjük.

Az együtt töltött időnkről készült rövid kisfilm itt tekinthető meg.

Egy fantasztikus összefogás

Herczegh Anita, és lánya, Áder Júlia, ahogy évek óta mindig, most is csodás koszorúkat, kopogtatókat és asztaldíszeket készített, ezzel járulva hozzá a gyűjtés sikeréhez. A díszek eladásából származó bevétel idén is nagyban hozzájárult az ügy sikeréhez.

Idén csatlakozott e nemes ügyhöz Hornung Ágnes, családokért felelős államtitkár asszony, aki Herczegh Anitával és a családszervezetek vezetőivel közösen készített koszorúkat az Adventi Jótékonysági Vásárra.

Az eseményről készült videónk itt tekinthető meg.

A Ringató egy élő jótékonysági koncertet szervezett, hogy a célunk megvalósulhasson. Az online eseményen keresztül egy tetszőleges összeggel tudták támogatni a családok ezt a nemes célt, egy jegy megvásárlásával tettek azért, hogy ragyogást hozzanak a gyermekek szemében karácsonykor.

Több egyéni és céges támogató is csatlakozott az adománygyűjtésünkhöz, valamint a média is segítségünkre volt, hogy minél több emberhez eljusson a gyűjtésünk híre. Külön köszönet Mécs Károly művész úrnak a nagylelkű támogatásért.

A csodás összefogásnak köszönhetően tehát 3.075.200 Ft-ot sikerült összegyűjtenünk a Szent Mihály Gyermekotthon lakói számára.

Ez az összeg is megerősíti azt, hogy az emberek képesek összefogni és segíteni, még ebben a nehéz időszakban is.

Az ünnepélyes adomány átadóra 2022.12.20-án, kedden, 10 órától kerül sor a Rudas Bistroban (Döbrentei tér 9, 1013) Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója, Bíró Mária, a Szent Mihály Gyermekotthon vezetője és a gyűjtésünkben résztvevő szervezetek részvételével.

Az összefogásunkban résztvevő szervezetek: