Egy hét múlva becsengetnek az iskolába és a szép, hosszú nyár után a szülők azt szeretnék, hogy a gyerekek a sok élmény mellett felkészülten kezdjék meg az új tanévet. Sok egyéb mellett a felszerelésük is megfelelő legyen.

Az iskolakezdés azonban nagy kihívás a családok számára, mélyen a pénztárcába kell nyúlni, mire minden szükséges tárgy az iskolatáskába kerül és persze sok helyen az iskolatáskát is meg kell venni, vagy le kell cserélni.

A jó iskolai teljesítmény alapfeltétele az is, hogy a gyerekek számára adott legyen minden szükséges felszerelés, és ez a tankönyvek, iskolaszerek mellett a ruhákról, cipőkről is szól. Hiszen tudjuk, minden gyermek számára minimum 3 cipő kell, ha az iskoláról van szó: kell egy, amiben útnak erednek, egy benti és egy tornacipő is….

Több, de már egy gyermek esetén is hatalmas kiadás az iskolai öltözék beszerzése, még akkor is, ha a ruhák egy részét öröklik a kisebbek- és nem csak a családban, hanem ismerősök, barátok között is.

Segítség lehet az előrehozott családi pótlék kifizetése

A Magyar Posta augusztus 24-étől kézbesíti a családi pótlékot, a Gyermekgondozást segítő ellátást (GYES-t) és a Gyermeknevelési támogatást (GYET-et), a Magyar Államkincstár pedig augusztus 25-ére utalja a bankszámlákra a családi támogatást.

Az ellátások korábbi folyósítása idén mintegy 1 millió 75 ezer családnak jelent segítséget a tanévkezdés előtt.

Ebben az évben tehát már augusztus 24-én, csütörtökön várhatják a családok a családi pótlék folyósítását, érkezését és ugyan ez nem tudja levenni az összes terhet a szülőkről, de szeptemberi családi pótlék augusztusi kifizetése lehetővé teszi az iskolával kapcsolatos nagyobb összegű kiadások fedezését, és ez adott helyzetben nagy segítség! Mentőöv lehet a családok számára az iskolakezdés során.

Lehet vele tervezni, előre gondolkodni, számíthatnak rá a családok és ez önmagában könnyebbség.

A gyereknevelés nagy feladat, nagyon sok munkával, felelősséggel, a szülők számára sok esetben lemondásokkal is jár. Felelősen kell tervezni a mindennapokat, nem csak szeptemberben, de egész éven át.

Minden, amit a családtámogatási rendszer ad, az kiegészítő lehetőség, segítség ahhoz, hogy kicsit olajozottabban működjenek a fogaskerekek a családban, de ésszerű, felelős gazdálkodást kíván a szülők részéről is, mert a kettő együttesen lehet csak megfelelő megoldás a boldogulásra.

A családi pótlék és annak előrehozása mellett számos egyéb juttatás és támogatás szolgálja a családok terheinek enyhítését- jelen esetben a tanévkezdés során.

Ingyenes tankönyv ellátás

A 2021/2022-es tanévtől már minden nappali tagozatos diák ingyenes tankönyvellátásban részesül. Néhány éve már a köznevelésben és a szakképzésben tanulóknak sem kell fizetni a könyvekért. Idén sincs ez másként!

Ingyenes és kedvezményes étkeztetés

A gyermekek ingyenes és kedvezményes étkeztetése az idei tanévben is folytatódik. Mindazon szülők, akiknek gyermekei közoktatásban részt vesznek, már ismerős lehet számukra a gyermekétkeztetési támogatás igénybevételéről szóló nyomtatvány. Az erre vonatkozó kérelmet írásban kell benyújtani az étkezést biztosító intézménynél, az „Igénylőlap normatív étkezési térítési díjkedvezmény igénybevételéhez” című nyomtatvány kitöltésével, valamint a szükséges igazolások csatolásával.

A bölcsődékben és óvodákban is ingyenes az étkeztetés azon gyerekek számára, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy saját maga, illetve testvére tartósan beteg vagy fogyatékos, valamint annak is jár, akit nevelésbe vettek.

Továbbá ingyenesen étkezhet az a gyermek is, aki nagycsaládban él, azaz ahol három, vagy ennél több gyermeket nevelnek a szülők.

Az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát, szintén ingyen étkezhet.

Iskolakezdési támogatás

Fontos tudnivaló, hogy munkáltató döntésétől függően támogathatja a munkavállalók gyermekeinek iskolakezdését, valamint úgy is dönthet, hogy mindkét szülőnek biztosít iskolakezdési támogatást. Ez arra az estre is kiterjed, ha a szülők mindketten ugyanazon munkáltatónál dolgoznak. Az iskolakezdési támogatás feltétele, hogy a szülő családi pótlékra jogosult legyen.

Beiskolázási támogatás

Idén is több önkormányzatnál lehet igényelni beiskolázási támogatást, amelynek összege általában 6-20 ezer forint közötti mozog. Fontos feltétel, hogy a diák lakcíme azon a településen legyen, ahol a támogatást megigényli. Budapesten az adott kerületnél lehet érdeklődni a támogatásról és összegéről, ennek mértéke viszont kerületenként eltérő lehet. A támogatási lehetőségről vidéki településeket illetően is az adott önkormányzatnál kell informálódni.

Ingyenes KRESZ-vizsga és tréning

Ingyenes vezetéstechnikai tréningen vehetnek részt a 20 év alatti fiatalok, valamint a csed-, gyed-, gyes ellátásban részesülők.

Ingyenes nyelvvizsga

A  cseden, gyeden és gyesen lévő édesanyák  is igénybe vehetik a nyelvvizsga visszatérítésének lehetőségét 35 éves korig.

Fontos, azonban, hogy időben és megfelelő helyről tájékozódjon mindenki ezekről a lehetőségekről és időben nyújtsa be a kérelmeket, mert a támogatások egy része nem automatikus, azokat igényelni kell.

Családtámogatásokkal kapcsolatos hiteles információk a kormanyhivatalok.hu honlapon érhetőek el, a családtámogatások aloldalon. Továbbá a Kormány Családvédelmi akciótervéről is ezen az oldalon lehet tájékozódni. Továbbá hiteles információk érhetők el a Magyar Államkincstár honlapján is a családtámogatásokól.

hiradó.hu mai vendége alapítónk Király Nóra volt, aki a Kormány beiskolázással kapcsolatos támogatásokról beszélt.
A beszélgetés ezen a linken érhető el: https://hirado.hu/belfold/video/2023/08/23/csutortoktol-erkeznek-az-elorehozott-csaladtamogatasok