Idén is folytatódott az a 18 éves hagyomány: újbudai barátainkkal fáklyás felvonuláson vettünk részt az ’56-os forradalom és a szabadságharc hőseire emlékezve. Újbuda 1956-os ikonikus helyszíneit dr. Csatári Bence, történész előadását hallgatva jártuk végig, s az ott történt eseményeken keresztül emlékeztünk a forradalom hőseire.

Hiszem, hogy a nemzeti ünnepeinkre való közös megemlékezéssel együtt építjük kerületünk, Újbuda közösségét. Fontos hagyományaink ápolása, hiszen így tudjuk fenntartani magyarságunkat, nemzeti tudatunkat.

A látványos fáklyás felvonuláson dr. Csatári Bencével a Műegyetemtől indulva, a Hadik laktanyát érintve, a Móricz Zsigmond körtérig eljutva az Újbudán történt legfontosabb forradalmi eseményeket ismerhettünk meg, amit az ’56-os gyerekek, fiatalok, egyetemisták és családjaik átéltek. Velünk tartottak olyan kerületi lakosok is, akik maguk is az ’56-os események részesei voltak.

Fontos, hogy átadjuk gyermekeinknek a korábbi nemzedékek tapasztalatait, mindemellett olyan értékeket is, mint a bátorság, a hűség és a hazaszeretet, annak érdekében, hogy hazánkban soha többet ne jöhessen létre semmilyen elnyomó, totalitárius rendszer – mondta beszédében Simicskó István országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezetője, volt honvédelmi miniszter.

Az ünnepi beszédeket követően Simicskó István, Szabó László, Elekes Tamás, Jankó István képviselő urak és Király Nóra elhelyezték koszorúikat az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve.

Az ünnepi megemlékezés Márai Sándor, Mennyből az angyal című versével zártult Szécsi Bence színművész tolmácsolásában.

A fáklyás felvonulásról készült videó YouTube csatornámon tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=07l4pzM3-qY