A budapesti Áldozatsegítő Központban tettem látogatást 2023. december 21-én: az áldozatsegítő központok tevékenységének kommunikációjáért felelős miniszteri megbízottként jó volt saját szememmel látni azt az áldozatos munkát, amit az itt dolgozó munkatársak végeznek az év minden napján. A fővárosban 2017-ben megnyílt áldozatsegítő központ dolgozóinak szakértelme és hozzállása példaértékű.
A helyszínen egyeztetést folytattunk az áldozatsegítés terén dolgozó szervekkel: a fővárosi és a Pest Vármegyei Kormányhivatallal, a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal, a Baptista Szeretetszolgálattal és az Ökumenikus Segélyszervezettel.

A szakmai tanácskozáson Tarnai Richárd, Pest vármegye főispánja, Sára Botond, Budapest Főváros főispánja, Markó Attila budapesti rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes, Lauda Zoltán Pest vármegyei rendőrfőkapitány, Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető főigazgatója és Rácsok Balázs, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója vett részt.

A szakmai megbeszélés után sajtótájékoztatót tartottunk Sára Botond, Tarnai Richárd főispán urakkal és Rácsók Balázs igazgató úrral. A Sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az áldozatok az ünnepek alatt is számíthatnak az állam segítségére, valamint felhívtuk a figyelmet, hogy a kormány kiemelt feladata a bűncselekményeket elszenvedő áldozatok segítése. Ebben a munkában az Igazságügyi Minisztérium vezetésével immár 12 áldozatsegítő központ és három áldozatsegítő pont vesz részt, melyek a jövőben is a folyamatos kapcsolattartásra törekednek a különböző civil és egyházi szervezetekkel, a rendőrséggel.

A Budapesti Áldozatsegítő Központ 2005 óta vesznek részt az áldozatsegítésben, több mint 300 ügyben nyújtott segítséget 2023-ban a Budapest Fővárosi Kormányhivatal a szaktárcával és az áldozatsegítő központtal együttműködve, 138 esetben pénzügyi támogatást, a többi esetben pedig jogi, illetve lelki segítséget nyújtottak. Az áldozatoknak krízishelyzet kezelésére szolgáló segélyt biztosítanak, illetve az állam adott esetben kártalanítást ad az áldozatoknak vagy a hozzátartozóiknak.

A számadatok azt mutatják, hogy az emberek bizalommal fordulnak az áldozatsegítő központokhoz, és egyre jobban ismerik azok munkáját.
Magyarországon az áldozatokat segíti az állam, a bűncselekmények elkövetőit pedig szigorúan megbünteti.

Az együttműködést és az áldozatvédelem „láthatóvá tételét” célozza az az országjáró körút, amelynek során valamennyi további segítő központot is felkeressük. Azzal a céllal járjuk végig az ország valamennyi Áldozatsegítő Központját, hogy mindenkivel tudassuk: baj esetén van segítség, van hova fordulni, hiszen az áldozatsegítő központokban a bajba jutottak a gyors anyagi segítség mellett pszichés támogatást is kapnak, hogy minél előbb túljussanak a krízishelyzeten.

Az áldozatsegítő vonal éjjel-nappal hívható, a központok pedig a két ünnep között, az igazgatási szünetben is nyitva tartanak.

A Budapesti Áldozatsegítő Központban tett látogatásom alkalmával készült videóösszeállítás ITT tekinthető meg.