A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) évek óta elkötelezett az energiaitalok 18 év alattiak számára hozzáférhetőséget tiltó törvényi szabályozás kezdeményezésében. Több fórumot is tartott ez ügyben, és közvéleménykutatást készített a szülők körében, mert az energiaitalok szabályozásának témaköre társadalmilag közös ügy. A gyermekek és fiatalok egészségéért is küzdő civil szervezet rendkívül örül annak, hogy meghallgatták a szavukat, és az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak tiltó törvényjavaslat benyújtásra került. Hiszen az energiaitalok káros hatásai, extrém magas koffein- és cukortartalmuk komoly veszélyt jelenthet a fiatalabb generáció számára.

Az energiaitalok 18 éven alattiaknak való eladását tiltó törvényjavaslatot Nacsa Lőrinc és Hollik István politikusok a héten nyújtották be az Országgyűlés elé. Rendkívül fontos jelentőségű ez lépés, mert sajnos hazánkban a fiatalok energiaital-fogyasztása mára aggasztó méreteket öltött: egy felmérés szerint 78 százalékuk fogyasztja, és minden ötödik 10–14 éves gyerek már rendszeresen reggelire is iszik ebből a szervezetükre káros italból. Ez pedig jelentős egészségügyi veszélyt jelent.

A Ficsak a szülői fórumok mellett az egészséges táplálkozás és a tudatosság jegyében energiaitalokkal kapcsolatos szülői véleményfelmérő kérdőívet is készített, melyet közel ezren töltötték ki, az eredmények pedig magukért beszéltek: a kitöltők 98,8 % – a egyetértett azzal, hogy a kiskorú gyermekek számára NE legyenek elérhetőek a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok.

A Fiatal Családosok Klubja örül annak, hogy küzdelmük célba ért, és civil munkájukkal hozzájárulhattak e fontos törvénymódosító javaslat sikeréhez. A közzétett törvényjavaslat kimondja, hogy tilos 18. életévet be nem töltött személy részére energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A módosítás értelmében az energiaital-forgalmazás szabályainak megsértőire ugyanazok a szankciók vonatkoznak, mint az alkoholtartalmú ital, a dohánytermék, illetve a szexuális termék értékesítésére vonatkozó szabályok megszegőire.

A Ficsak bízik abban, hogy e törvénymódosítás hatására a jövő generációja egészségesebb életmódot élhet.