Az Eleven Center előtti parkolót és zöld felületet már felszántották a markológépek, a fákat, bokrokat kivágták. Hamarosan ugyanis ötszintes parkolóház épül Gazdagrét kapujánál, amit egy híd köt majd össze a szemben álló bevásárlóközponttal. A környéken lakók már a választások előtt tiltakozásba kezdtek, hiszen szerintük teljesen felesleges és káros az előző önkormányzati vezetés által jóváhagyott fejlesztés. A helyiek Király Nóra képviselőt keresték meg azzal, hogy a betonszörny felépülése mellett a közelben álló leégett iskola kereskedelmi hasznosítását is segítsen megakadályozni.

A képviselő hamarosan hatástanulmány készítését fogja indítványozni a két terület hasznosítására, az egyeztetésekbe pedig a lakókat is bevonná. – Valami olyat kell ide álmodnunk – legyen az közpark, vagy óvoda – ami racionális, hasznos, és mindenkinek megfelel – tette hozzá a politikus, aki szerint a bizottsági egyeztetések után már a november 18-i testületi ülésen határozatot hozhatnak az ügyről, melynek eredményeként a legjobb esetben peren kívüli megegyezés születhet a beruházóval. Király Nóra azt mondta, arról sem szabad megfeledkezni, hogy az évtizedek során telítődött lakótelep parkolóhely hiányára megoldásokat találjanak.

Egy két évvel ezelőtti övezeti átsorolás miatt az iskola helyén jelenleg csak kereskedelmi egységet (irodaházat, supermarketet) lehet építeni, amelyből jó néhányat találhatunk a szemközti oldalon. A váratlan helyzet oka az is, hogy a beruházó kezdetben két mélyépítésű, és csupán két felszín feletti szintet jelölt meg terveiben, melyeket a föld alatti építés borsos költségeire hivatkozva nem sokkal a munkálatok megkezdése előtt megváltoztatott. Eddig közel kétszáz aláírás gyűlt össze az építkezés folytatása ellen kizárólag a környékbeli házak lakóitól, Király Nóra ezért személyesen a polgármesterhez fordult, aki szintén az ügy mellé állt. – Fontosnak tartom, hogy a projekt leállítása ne terhelje meg az önkormányzatot rendkívüli mértékben. Ebben az esetben ugyanis a bérleti díj visszafizetésével, valamint az építési költségekért, és az elmaradt haszonért járó kártérítéssel is számolnunk kell – jelentette ki Király Nóra.

Az azóta lefolytatott lakossági konzultációk során kiderült, sokan ellenzik a tervezett építményt, hiszen az ellentétes az itt élők érdekeivel. A lakók azt kifogásolták, a környéken lévő házak elől a magas épület teljesen elveszi a kilátást. Nagyobb gond azonban, hogy a tervezett épület abban a sávban helyezkedik el, amelyen keresztül a lakótelep átszellőzik. A helyiek attól is tartanak, a két létesítmény még nagyobb forgalmat, még több autót vonzana ide, ami megtörné a csendes, jó levegőjű lakóövezet harmóniáját.

Augusztusban jelent meg az Eleven Center előtti zöld területen az a tábla, amely arról tájékoztat, itt hamarosan parkolóház épül. Király Nóra önkormányzati képviselő elmondta, a lakókat előzetesen senki nem értesítette a tervekről, az akkori vezetés lakossági fórumot sem szervezett az ügyben. Az őszi kampány idején megindultak a tiltakozások, de mire cselekvésig juthatott volna az ügy, csaknem 2000 nm-es zöld területet – rajta 25 fát és bokrokat – tarolt le az építtető cég. Közvetlenül a tervezett parkolóház mellett ráadásul szupermarket is épülne, a régi „Cserepes” iskola helyén. Az intézmény tetőszerkezete két évvel ezelőtt leégett, az önkormányzat pedig ahelyett, hogy felújíttatta volna, bezárta az iskolát, majd hosszú távú bérleti szerződéssel kiadta egy Eleven Center érdekeltségi körébe tartozó cégnek – számolt be az beruházás részleteiről a képviselő.