Február 22. – ezt a napot az európaiak nemzetközi szinten a bűncselekmények áldozatainak szentelik. Egy figyelemfelhívás és emlékeztető is egyben arra, hogy minden szám mögött egy valós sors áll. Egy olyan emberi sorsé, akinek életére az átélt bűncselekmény örökre rányomta bélyegét. A statisztikák mögött gyakran húzódik meg egy-egy ember fájdalmas története, aki elvesztette biztonságát, méltóságát vagy akár szeretteit is. A fizikai és érzelmi sebek talán sosem gyógyulnak be, és az áldozatok gyakran hosszú éveken keresztül küzdenek a traumával. Az elkövetők által okozott félelem, bizonytalanság és megfélemlítés következményei az egész társadalmunkat érinti, ezért fontos, hogy együttműködjünk az áldozatok támogatásában.

A téma, ami nem hagyható figyelmen kívül

A mai nap empátiára és a felelősségvállalásra ösztönöz a sebezhető honfitársak, különösen a súlyos traumát átélő gyermekek iránt.

Már léteznek Áldozatsegítő Központok

Az Áldozatsegítő Központok kommunikációjáért felelős miniszteri megbízottként az egyik meghatározó szerepvállalásom a közvélemény tájékoztatása és az áldozatsegítő intézmények tevékenységének megismertetése minél szélesebb körben, annak erősítése, hangsúlyozása. Erőfeszítéseim emellett a sértettekért végzett szakmai munkának a rendszeren belüli együttműködés tovább erősítésére is  irányulnak.

A létrehozott áldozatsegítő központok célja, hogy a bűncselekmények miatt anyagi, fizikai, pszichikai vagy jogsérelmet szenvedett személyek, és azok közvetlen hozzátartozói tudjanak hova fordulni és megfelelő segítséget kapjanak problémáik megoldásához, jogaik érvényesítéséhez.

Magyarországon már 13 Áldozatsegítő Központ működik. Ezekben a központokban krízishelyzetben bárki, akit akár fizikai, mentális, vagy anyagi sérelem ért, megértő és szakértő támogatásra talál.

A Bűncselekmények Áldozatainak Napján nem állunk meg a megemlékezésnél. Azért dolgozunk, hogy utat mutassunk az áldozatoknak az útvesztőből kijutni, és reményt, támogatást nyújtsunk nekik.

„Egyetlen bűneset is több mint elég!”