9. alkalommal vettem részt a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), a Magyar Női Unió (MNU) és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) közösen megrendezett a Nőnapi konferenciáján.

Idén az „Európa változik, a nő örök” – az európai nők helyzete címet viselte konferenciánk, mely az impozáns Hadik Kávéházban, 2024. március 8-án pénteken délelőtt került megrendezésre.

A hagyományos családi értékrend, a női erő megőrzése, a nők családon belüli és kívüli biztonsága, a női jogok érvényesülése kérdésköre mentén rendeztük meg ezt a nőnapi konferenciát. Az eseményen szó esett arról, mit tehetnek a nő – és családszervezetek a női képviselet növelése érdekében, és a szakpolitikai intézkedések hogyan támogathatják a nőket és a családokat.

Magam az Igazságügyi Minisztérium miniszteri megbízottként, és a Ficsak alapítójaként arról beszéltem, hogy nagy szükség van arra, hogy megerősítsük a nőket abban, hogy a szülőktől, nagyszülőktől örökölt családi értékek, nőtársaik példaértékű életútja számukra is erőt, reményt, bátorságot adhatnak a jövőre nézve.

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió (MNU) elnöke kiemelte, hogy hisz a nők és férfiak egyenjogúságában, mert szerinte változást csak együttes erővel tudnak elérni. Európában komoly előrelépések történtek az egyenjogúság terén, de vannak még területek, amelyeken akad tennivaló.

Répássy Róbert dr., az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, az egyetemes emberi jogok szempontjából a nők ma még a világ számos kultúrájában alávetettek, jogfosztottak, és amikor Európa befogadja más kultúrák képviselőit, akkor ezzel a nőkkel szembeni diszkriminációt is importálja. Ez ellen tenni kell, tiltakozni kell.

Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője arról beszélt, hogy az évszázadok során mennyit változott a nők helyzete. Felidézte a nők szavazati jogának megadását, az oktatásban és munkaerőpiacon való egyre nagyobb számú részvételét, a családtámogatási intézkedéseket. Elmondta ugyanakkor, hogy a nők a döntéshozatalban még alulreprezentáltak, és dolgozni kell rajta, hogy bővüljön a számuk.

Tóth Edina európai parlamenti képviselő megosztotta, hogy a jelenlévőkkel, hogy júniusban európai parlamenti választás lesz, amely sorsfordító lehet, azért, hogy a nemzetek Európája épüljön.

Dr. Beneda Attila helyettes államtitkár kiemelte a nők mentális egészségének megőrzésének fontosságát, amely nélkül elképzelhetetlen vagy legalábbis sokkal nehezebb lenne az áldozatvállalásuk.

A nők ünnepi köszöntésén túl „Értékőrzők – mit adnak a magyar nők Európának? címmel kerekasztalbeszélgetésre is sor került. A meghívott vendégek megosztották gondolataikat arról, hogy milyen a nők helyzete, mentális egészsége közösségeinkben, mennyire becsüljük, tiszteljük, óvjuk a lányok, asszonyok életét.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői voltak:

Hal Melinda, az MCC Tanuláskutató Intézet vezető kutatója

Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke

Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója

Az eseményt Németh Szilvia újságíró, podcaster moderálta.

Az alkalomhoz illően, Kosztolányi Dezső: Nők című verse hangzott el Takács Bence Ervin, a „Mondj Te is egy verset” mozgalom alapítója tolmácsolásában. Az esemény végén ajándékcsomaggal és egy szál virággal kedveskedtünk a résztvevőknek.

Az eseményen készült további fotókat itt tekintheti meg: Galéria