„Várólistán az örökbefogadó szülők – teltházas gyermekotthonok”.

Ennek a társadalmi ellentétnek a feloldására kereste a megoldást az az országos konferencia, amelyet 2011. április 6-án szervezett Újbudán a kerület ifjúsági és családügyi tanácsnoka, Király Nóra. Az örökbefogadásban érdekelt civil szervezetek képviselői és a területi gyermekvédelmi szolgálatok delegáltjai mellett az eseményen részt vett Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, szociális, család- és ifjúságügyi államtitkára.

A konferencia fő célja volt, hogy minden oldal mondja el tapasztalatait és véleményét a jelenleg fennálló örökbefogadási rendszerről, amelynek alapján egy minden félnek kedvező, rugalmasabb szabályozási rendszert lehet kidolgozni.
Király Nóra, a konferencia szervezője így foglalja össze tapasztalatait:
„Ma Magyarországon a bonyolult szabályozás miatt sokszor beláthatatlanul hosszú idő telik el mire egy gyermek végre örökbefogadó szülőkre talál. Ugyanakkor a gyermekotthonokban rengeteg gyermek várja epekedve, hogy új családjához kerülhessen. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a gyermekotthonok fenntartása is nagy anyagi terhet ró az államháztartásra.
Háromgyermekes családanyaként eltökélt célom, hogy országunkban rövidebbé, könnyebbé váljon az örökbefogadás menete természetesen úgy, hogy a szakmai célok is a lehető legteljesebb mértékben megvalósuljanak. Az egyéni és az össztársadalmi, családpolitikai szempontok is amellett szólnak, hogy a kisgyermekek minél hamarabb családba kerüljenek és a gyermekre vágyó szülőknek pedig ne kelljen sok évet várniuk a kis jövevényre.”
Király Nóra arra is felhívta a figyelmet, hogy az örökbefogadás nem pusztán szociálpolitikai, hanem kisebbségi kérdés is. Társadalmi tudatformálásra volna szükség, hogy az örökbefogadó szülők akár idősebb, adott esetben roma származású gyermeket is örökbe fogadjanak, így integrálva a társadalomba a kisebbségi származású fiatalokat is.