A kormány valamennyi intézkedését az vezérli, hogy anyagilag is megerősítse a családokat, ez motiválta a rezsicsökkentést, a családiadókedvezmény-rendszer bevezetését, valamint az iskolakezdés megkönnyítését – mondta Novák Katalin.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki három gyerekével érkezett az első nagycsaládos fesztiválra – utalva az esemény mottójára – úgy fogalmazott, családban élni jó, de a gyerekvállalás terhekkel is jár, amit szeretnének megkönnyíteni számukra. Utalt korábbi bejelentésére, amely szerint a kormány – évről évre fokozatosan ingyenessé kívánja tenni az általános iskolásoknak a tankönyveket.

Ez idén azt jelenti, hogy az 1. és 2. osztályosok szüleinek már nem kell fizetniük a tankönyvekért, és ugyancsak ingyen kapták meg a tankönyveket a nagycsaládosok és a rászoruló gyerekek. Novák Katalin kérdésre válaszolva arról is beszélt, a 2015-ös költségvetés tervezésekor megvizsgálnák, miként lehetne tovább bővíteni a családi adókedvezmény-rendszert a kétgyermekes családok számára. Az államtitkár azt mondta, bízik abban, minden család meg fogja érezni, hogy az új kormány megalakulása után létrejött önálló államtitkárság kifejezetten a családokért és a fiatalok érdekeiért dolgozik. A rendezvényen részt vett négy gyermekével Király Nóra újbudai önkormányzati képviselő is.

 

A Nagycsaládosok Országos Szövetsége (NOE) a budapesti Vasúttörténeti parkban rendezi kétnapos találkozóját. A parkban mindkét napon, több helyszínen színes programokkal várják a látogatókat. A szervezők a kétnapos rendezvényre 6-8 ezer embert várnak. A szombati napon mintegy 3000 nagycsaládos érkezik az ország különböző részeiről. Az Orient csarnok színpadán zenés, táncos, irodalmi és színházi produkciókat láthat a közönség, valamint az egyesület régiói is bemutatkoznak kézműves játszóházakkal és kulturális programokkal. A rendezvényen az agrár-szakképzési rendszerben tanuló diákok, valamint magyar gazdák, nagycsaládos gazdaságok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Az 1987-ben alakult NOE az országban mintegy 250 helyi közösséggel és mintegy 14.000 tagcsaláddal rendelkezik. Az országos munkát hét regionális központ segíti, az önkénteseik száma megközelíti az 1500 főt.
Forrás:  (fidesz.hu, MTI)