A munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermekük 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát, jelentette be Novák Katalin. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a gyed extra 2014. januári bevezetése előtt az anyáknak választaniuk kellett a gyed és a munkajövedelem között; a kettőt együtt nem kaphatták meg.

Gyermek és munkavállalás együtt
A konferencia címére – Civilekkel a családokért – utalva Novák Katalin arról beszélt: a kormány célja a családok jólétének növelése, ebben pedig megkerülhetetlen partnerek a civil szervezetek, köztük a rendezvény házigazdája, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. Beszédét követően a családok nemzetközi napja alkalmából családbarát munkahely díjakat adott át az államtitkár asszony.

Újbuda Önkormányzata is családbarát munkahely
A díjazottak között volt Újbuda Önkormányzata is, melynek képviseletében Király Nóra alpolgármester vette át a díjat. Az ötgyermekes családanya kérdésünkre elmondta, hogy személyesen is tapasztalja, milyen nehéz a kisgyermek születése után a család és a munka összeegyeztetése. Sokkal könnyebb azonban, ha az édesanyának – a segítő családi háttér mellett – olyan munkaadója van, amely tolerálja a munkaidőtől való eltérést, vagy helyben alakít ki gyermekmegőrzőt.

Elmondta még, hogy sokan nemcsak a pénzkereseti lehetőség miatt szeretnének a kisgyermek születése után néhány hónappal visszatérni munkahelyükre, hanem azért is, mert az életüket úgy érzik teljesnek. Ha pedig az édesanya boldog, a családjához, és a munkahelyi környezetéhez is kiegyensúlyozottabban viszonyul, így végső soron mindenki számára hasznos a munkahelyek „Családbarát” hozzáállása.