Újbudán a Diószegi utcai játszótéren avatták fel október 12-én a halmozottan sérült gyerekek által is biztonságosan használható „Labyrinth” játszótéri libikókát. Az eseményen Király Nóra, Molnár László újbudai alpolgármesterek, valamint Turbók Jánosné és Jankó István önkormányzati képviselők is jelen voltak.

Európában egyre több az integrált és akadálymentes játszótér, ám ezek elsősorban a kerekesszékes közlekedést biztosítják, nem pedig a játékok akadálymentes használatát. Ezen változtattak nemrég azok az anyukák, akik hiánypótló társadalmi vállalkozás keretében kezdtek játéktervezésbe.
A 2-6 éveseknek való, négy férőhelyes (két speciális fekvő- és két ülőhellyel ellátott) rugós libikókát bármelyik játékos mozgásba tudja hozni, ami különösen kedvező a mozgáskorlátozott gyerekeknek.

A gyerekek elfogadókészsége is fejlődik
Tervezésénél lényegi szempont volt, hogy olyan tárgy készüljön, ami játék közben is fejleszt.

A prototípus legyártása közösségi finanszírozásból valósult meg, az első négy libikókának pedig az Auchan az Ifjúságért Alapítvánnyal közös pályázat segítségével kerestek helyet. Az egyik befogadó játszóteret Újbuda Önkormányzata biztosította.


Király Nóra, Újbuda alpolgármestere ötgyermekes édesanyaként elmondta, hogy üdvözli a kezdeményezést, hiszen véleménye szerint a gyermekek sokkal könnyebben elfogadják a másságot, így azt is elsajátítják, miként viszonyuljanak ahhoz, aki másmilyen és hogyan lássák meg benne azt, ami ugyanolyan, mint ők maguk.
Az eseményről készült videó ITT tekinthető meg>>>>