A szovjet kényszermunkára elhurcolt magyar nők, köztük néhai Marczin Borbála emlékére állíttatott emléktáblát a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Budapest XI. kerületében, az Ercsi út 15. számú ház falán 2015. szeptember 24-én.

Szomorú születésnap
Marczin Borbálát (1927. szeptember 24. – 2015. február 19.) 1945. szeptember 24-én hurcolták el Ercsi úti otthonából a szovjet katonai hatóságok, éppen amikor családja körében 18. születésnapját ünnepelte. Mivel Budapest XI. kerületében, egy forgalmas vasútvonal mellett lakott, ahol szovjet katonai szerelvények is közlekedtek, ennek ürügyén a kényszervallatást követően, kémkedésben találták bűnösnek és tíz évi kényszermunkára ítélték.

1953-ban térhetett haza. Ekkor férjhez ment, gyermeke született, két unokája lett. A rendszerváltást követően részvevője volt az áldozatok emlékének megőrzését célzó kezdeményezéseknek.

Az emléktábla szövegén olvasható idézeteket az általa adott interjúkból választotta ki a Nemzeti Emlékezet Bizottsága.

Tanulni kell az idősektől
Az emléktáblát Máthé Áron, a NEB elnökhelyettese, valamint Hoffmann Tamás, a XI. kerület polgármestere leplezte le. Az avatáson szintén jelen lévő Király Nóra alpolgármester elmondta: mindig nagy tisztelettel viseltetett azok iránt, akik a borzalmak és megaláztatások ellenére, megőrizve méltóságukat újra talpra álltak és aktívan dolgoztak azon, hogy másokkal többé ez ne fordulhasson elő. Véleménye szerint tőlük és más, sokat tapasztalt, idős hölgyektől akaraterőt, életbölcsességeket, türelmet és a munkához, a családhoz való elkötelezett hozzáállást is érdemes megtanulni.
Az eseményről készült videó ITT tekinthető meg>>>>