Idén második alkalommal adott otthont az Újbudai Feneketlen-tó körüli park a II. Újbudai Egészségpart című rendezvénynek.

A családokat és gyermekeket megszólító esemény középpontjában az egészségmegőrzés és az egészséges életmód állt. Király Nóra alpolgármester kezdeményezésére a FICSAK és Újbuda Önkormányzata által életre hívott eseményen a Szent Kristóf Szakrendelő jóvoltából egészségügyi szűrő-és állapotfelmérő vizsgálatokon, egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadásokon vehettek részt az érdeklődők, akik egészséges élelmiszereket és alapanyagokat vásárolhattak, kedvükre sportolhattak, koncertet hallgathattak és kézműveskedhettek.

Az Új Budai Parkszínpad bejáratánál bőrtápláló szappant, egészséges húskészítményeket, termelői mézet, illetve különleges paleolit alapanyagokat árusító standok várták a családokat, akik kóstolót is kaptak ezekből a termékekből. Továbbhaladva a belső részen hasznos tanácsokat, előadásokat, hallgathattak az egészségügyi szűrő mérések igénybevétele mellett, a gyerekeket pedig – a lelki egészség jegyében – mesesarok várta.

Király Nóra megnyitójában elmondta: a rendezvény mondanivalója nem más, mint az, hogy az egészséget könnyebb megtartani, mint a már kialakult egészségügyi problémákat gyógyítani. Igaz ez a testi és lelki egészségre egyaránt. Fontos tehát, hogy az egészség érték, melynek megőrzéséért mindenki személyes felelősséggel tartozik és ezt a szemléletet már gyermekkorban kell kialakítani. Ezzel Molnár László szociális ügyekért felelős alpolgármester úr is maximálisan egyetértett.  „Meggyőződésem, hogy a gyerekek egészségtudatossága érdekében a legtöbbet a családok és a helyi közösségek tehetnek. Ehhez azonban nemcsak a sportra és az egészséges táplálkozásra van szükség, de a lelki egyensúly is rendkívül fontos” – mondta alpolgármester asszony.

Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár is ellátogatott a rendezvényre, ahol együtt futott az Feneketlen-tó körül rendezett futóverseny résztvevőivel, melyen jelen volt Erdélyi Zsófia, maraton futó olimpikon is, aki az autogramok mellett a kérdezőknek hasznos tanácsokat is adott.

Államtitkár úr a célba érés után elmondta, a kormány sokat tesz azért, hogy a magyar családok egészséges életmódot éljenek. Az egészségügyi stratégia három pillérre épül. Fontos, hogy a gyerekek már iskolában egészséges és tápláló ételeket egyenek, ezért is indult el az iskolákban egyebek között az iskolatej-és iskolagyümölcs-program.

A sportos életvitel kialakításához a mindennapos testnevelés órák bevezetése járult hozzá, amelynek infrastruktúráját a kormány folyamatosan bővíti. A családbarát politika a családok lelki egyensúlyának megőrzését segíti. Újbuda egészségpolitikája e tekintetben is kiemelkedő – tette hozzá.

A programkínálat arra fókuszált, hogy minden korosztály jól érezhesse magát, illetve jó emlékeik kötődhessenek a szűrővizsgálatokhoz. Ennek érdekében a szervezők az aktivitásokon részt vevők között tombolanyereményeket sorsoltak ki, számos, egészséggel kapcsolatos, értékes ajándékkal.

Az eseményt szintén megtisztelték jelenlétükkel  és az ajándékok kiosztásában segítettek Vejkey Imre és Manninger Jenő országgyűlési képviselő urak is.

A belső, kis színpadon Dr. Cserháti Zoltán beszélt a szűrővizsgálatok fontosságáról, Dr. Engelthaler Gabriella a szív- és érrendszeri betegségekről, Dr. Gaál Inez a dohányzás ártalmairól, Dr. Szekeres Orsolya a cukorbetegség kezeléséről,  Dr. Verebi Sándor az egészséges és ízletes táplálkozásról, Dr. Major Katalin pedig a mindennapi életünkben előforduló allergiákról.

Király Nóra ötgyermekes édesanyaként, rendszeres sportolóként és elfoglalt dolgozó nőként a helyes és egészséges életmód és a család összeegyeztethetőségéről folytatott rendkívül érdekes és hasznos kerekasztal-beszélgetést Takács Hajnalkával, a Magyar Konyha dietetikusával, Pólus Enikővel, a Me-Se-Kő Alapítvány vezetőjével, Tóth Icóval, a Mályvavirág Alapítvány vezetőjével, Vrábel Krisztával, aki életmód-tanácsadó, blogíró és webáruház tulajdonos és Dr. Papp Magor háziorvossal, aki elfoglalt hétköznapjai ellenére rendszeres hosszútávfutó is.

A beszélgetés után a hallgatóság a sok jó tanács mellé egy kis kóstolót is kapott Vrábel Kriszta saját készítésű, egészséges müzli szeletéből.

Ezt megelőzően a lelki egészség és a mese összefüggéséről is beszélt Meseterápia felnőtteknek című előadásában Pólus Enikő, majd Csernik-Pál Szende előadóművész interaktív bábos mesével ejtett rabul kicsiket és nagyokat.

A jó hangulatról, a könnyed, vidám lelki táplálékról  Erszényi Krisztián tolmácsolásával a Hahota jóga, a Napvirág gyermekzenekar, a legendás 100 Folk Celsius és a nem kevésbé nagy múltú Kaláka együttes gondoskodott.

Király Nóra végezetül mindenkinek megköszönte a jelenlétet és elmondta: alpolgármesteri munkája nagyon szerteágazó, de a prevenciót célzó egészségügyi és sportrendezvények szervezésekor érzi a leghatékonyabbnak a feladatát. A nagy sikerre és a pozitív visszajelzésekre való tekintettel a jövőben még több prevenciós rendezvény szervezését tervezi.

Az eseményről készült videót itt tekintheti meg: