Király Nóra közbiztonságért és egészségügyért felelős alpolgármester és Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselő kezdeményezésére 2015. január 14-én megalakult Újbudán a Közbiztonsági Tanács, amely a rendvédelmi szervek munkáját koordinálja a jövőben.

Az alakuló ülésen Alpolgármester asszony a köszöntője után elmondta, hogy a kerület biztonságosságán való javítást a polgárőrség megerősítésével, létszámuk gyarapításával, folyamatos képzésekkel szeretné megvalósítani. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy az önkéntes polgárőrség rendkívül nagy segítség minden terület számára.
Polgárőrt a rendőr mellé
Dr. Nagy-Juhák István az Újbudai Polgárőr Egyesület Elnöke elmondta, hogy folyamatos a polgárőrök toborzása, azonban egy rövid képzés után vizsgát is kell tenniük az önkéntes tagoknak. Jelenleg folyik a polgárőrök egyenruhájának, illetve a már levizsgázott, újdonsült tagok igazolványának beszerzése. Szeretné, ha az aktív tagok létszáma hamarosan 60 fölé emelkedne.
Király Nóra tájékoztatta a jelenlévőket, hogy még kialakítás alatt van az a helyiség, amely a polgárőrök számára egyfajta „bázisként” szolgál és ahol edzőtermet, internetezési lehetőséget és kényelmi szolgáltatásokat vehetnek igénybe az önkéntesek.
Dr. Berki Antal rendőrfőkapitány úr elmondta, hogy a polgárőrök a rendőrség munkáját elsősorban járőrözéssel segíthetnék, hiszen egy rendőr mellé egy polgárőrt állítva tulajdonképpen megkétszereződik az állomány létszáma. Bár 2014-ben az azt megelőző évhez képest több mint százzal csökkent a kerületben a gépjárműlopások száma, a közös munkától ennek további csökkentését, valamint a trükkös lopások és betörések számának látványos visszaesését várja.
Intelligens kamerarendszer a jövő
Füri István a közterület-felügyelet képviseletében a kamerarendszerek folyamatos fejlesztési igényét ismertette. Elmondta azt is, hogy az évi több száz millióba kerülő élő munkaerőt igyekeznek kiváltani olyan szoftverekkel, amelyek képesek felismerni bizonyos mozdulatsorokat (ütés, rúgás, rohanás, stb.) sőt a körözési nyilvántartásban szereplő rendszámot. A szoftverek e jelek észlelésekor riasztják a szolgálatban lévő munkatársat, aki azonnal értesítheti a közelben lévő illetékest. Amíg azonban ezek a szoftverek nincsenek telepítve a kerület minden forgalmasabb helyén lévő kamerarendszerre, a polgárőrök is segíthetnek a működő kameraképek figyelésében.
Az iskolai csúcsforgalomban is besegítenének a polgárőrök
Az Újbuda-Prizma Kft képviseletében Lőrincz Gergely elmondta, hogy a polgárőrséget szívesen látná azok mellett a munkatársai mellett, akik az iskolai csúcsforgalomban segítik a közlekedést (pl. a gyalogosátkelőn való átjutás biztonságosabbá tétele érdekében megállítják az autósokat).
A polgárőrség népszerűségének növelése érdekében elkészült egy kiadvány tervezete is, aminek terjesztésében szintén az Újbuda Prizma Kft. munkatársai segédkeznének.
Annak elősegítésére pedig, hogy a rendvédelmi szervek munkatársai minél jobban megismerjék egymást, ill. hasznos eszmecserét is folytathassanak, egy tavaszi szabadtéri rendezvény lehetősége is felmerült.
Alpolgármester asszony összegzésként megköszönte a részvételt. Tekintettel arra, hogy nagyon hasznos információk hangzottak el ezen a megbeszélésen, a jövőben havi rendszerességgel szeretné összehívni a Közbiztonsági Tanácsot.