A programokkal tele hét üzenete, hogy egyetlen nőnek sem szabadna meghalnia méhnyakrákban, hiszen a betegség közel 100 százalékban megelőzhető. A méhnyakszűrés és a HPV elleni védőoltás együttesen jelentik a legbiztosabb védelmet – mondta Király Nóra Újbuda egészségügyért felelős alpolgármestere.

Emlékeztetett továbbá, hogy Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében: mintegy 30 ezren vesztik életüket évente, azaz minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, illetve minden esztendőben 60 ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak.

Magyarországon európai viszonylatban is súlyos a helyzet, ugyanis évente mintegy 1000-1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak és közel félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség. Az Európai Unióban csupán Romániában és a Balti államokban kedvezőtlenebbek a statisztikák.

Sajnos az emberek többsége csak akkor fordul orvoshoz, amikor tüneteket észlel, de sok esetben akkor már késő. Ennek a szemléletnek a megváltoztatásához járul hozzá ez a rendezvény is, amelynek második alkalommal ad otthont a kerület.

Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke kifejtette, nála is diagnosztizálták korábban a méhnyakrákot. Betegségéből felépülve elhatározta, hogy segít sorstársainak, erőt ad nekik a küzdelemhez, ezért évek óta aktívan kampányol a megelőzés mellett.

Alpolgármester asszony elismerését fejezte ki a fáradhatatlanul e jó cél érdekében dolgozó Icó eredményei és kitartásáért, valamint a jelen lévő, önkéntesekké vált, egykori betegek munkájáért, amelyre továbbra is nagy szükség van, hiszen jelenleg még a behívottak kis százaléka vesz részt évente a szervezett szűrővizsgálatokon.

A rendezvényre a két lányával és édesanyjával együtt érkező alpolgármester hozzátette, hogy ötgyermekes családanyaként meggyőződése, hogy egy nőnek egész életében kötelessége vigyázni magára, nemcsak saját, de a családja érdekében is, ezért mindenkit arra bíztat, hogy keresse fel a nőgyógyászt, ne halogassa a vizsgálatot, hiszen pár perc kellemetlenségért talán az életét kapja cserébe.

Ezután a jelen lévők a helyszínen kiállított, Parádi Orsolya grafikus által tervezett óriáskifestőt színesítették és a kipróbálhatták a Csodák Palotája által kitelepített érdekességeket, amelyek szintén a prevencióra hívták fel a figyelmet.

Az eseményről készült videó ITT tekinthető meg>>>>