Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) alapítója csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az elmúlt években sok szülő kereste meg a szervezetet azzal, hogy nem elégedettek az iskolai büfék kínálatával. A szervezet felmérést végzett, és arra jutott, hogy “borzasztóak” az állapotok, mert a gyerekek korlátlanul, felügyelet nélkül vásárolhatnak meg magas só- és cukortartalmú ételeket – fogalmazott Király Nóra.

A FICSAK ezért az Emmi támogatásával társadalmi összefogásra buzdít, hogy a jövőben biztosítva legyen a gyerekek egészséges életmódja akkor is, ha a büfében vásárolnak ételeket – közölte a szervezet vezetője.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy Magyarországon nagyon magas az elhízott, szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő felnőttek száma, a problémák jelentős része pedig a gyermekkorra vezethető vissza. Jelenleg hétévesen minden negyedik kislányt és ötödik kisfiút érint az elhízás problémája.

A kormánynak fontos, hogy megóvja az emberek egészségét, ennek érdekében az elmúlt években már számtalan döntést hoztak. Ilyen volt a dohányzás betiltása zárt helyeken, a chipsadó és a mindennapos testnevelés bevezetése, a közétkeztetés reformja, valamint a chipsadó hatálya alá eső termékek kitiltása az iskolai büfékből, étel- és ital automatákból – hangsúlyozta az államtitkár.

Kovács Lázár séf a sajtótájékoztató végén bemutatott egy egészséges ételekből összeállított kosarat, benne például gyümölcssalátával, magas hústartalmú felvágottakkal, különböző magvakkal és egészséges ivólevekkel.

Király Nóra, a FICSAK alapítója országszerte arra buzdítja a gyermekeik egészségéért aggódó szülőket, hogy bátran keressék meg a ficsak@gmail.com címre írt leveleikkel, amelyben leírják a gyermekük iskolai büféjében fennálló problémát, hogy együtt megoldást találhassanak rá.

Az ötgyermekes édesanya hangsúlyozta: Saját gyermekei minőségi táplálását az egyik legkomolyabb feladatának érzi, hiszen ez alapvetően meghatározza a csemeték jövőjét. Egészséges gyermekekből pedig egészséges felnőttek válnak, akik pedig az egészséges társadalmat alkotják. Maximálisan megérti tehát azokat a szülőket, akik korábban elkeseredésükben a FICSAK-hoz fordultak, hiszen ezek az anyukák is érezték, hogy mekkora felelősség van a kezükben.

Ezek az édesanyák az iskolabüfék kirakatáról készült fotókkal bemutatták, hogy miket kínálnak a gyerekeknek a büfések. Mivel sajnos ezt nem áll módjukban felügyelni, egy fogyasztható, de kifizethető kínálat kidolgozásában kértek segítséget.

„A terveink jól haladnak és reményeink már szeptemberre egészséges és finom élelmiszerek váltják fel az iskolai büfék polcain sorakozó cukros, sós, ragadós, színes “robbanó” és szénsavas  italokat és ételeket.

A sajtótájékoztatóról készült videó itt tekinthető meg:

“>