Az idősek világnapja alkalmából rendezett konferenciát a Fiatal Családok Klubja (FICSAK) 2017. szeptember 28-án az Országház Felsőházi Termében.

Király Nóra, a FICSAK alapítója a konferencia megnyitóján hangsúlyozta, hogy az idősek a család nélkülözhetetlen tagjai, hiszen tapasztalataikkal, tanácsaikkal kiegészítik és segítik a fiatalokat, ugyanakkor a XXI. század információrobbanásában fontos, hogy mindenki tudjon tájékozódni, képes legyen tartani a kapcsolatot szeretteivel. Csodálatra méltó, amikor a nagyszülő is tanul a fiatal családtagtól – fogalmazott a rendezvény szervezője.

Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, a rendezvény fővédnöke úgy fogalmazott, az élet méltósága függ az idősek tiszteletétől és az utódok iránti felelősségtől, a társadalom fennmaradását és kiegyensúlyozott működését pedig mindig a generációk szövetsége biztosította. Ezért a polgári kormánynak az idősek a szövetségesei, akik a józan mértéktartás, a polgári fegyelem és az emberi tisztesség képviselői.

A kormányzati struktúra igyekszik leképezni az emberek egész életútját a bölcsődétől a nyugdíjas korig, és minden szakaszban támogatja az embereket – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára, Dr. Illés Boglárka, majd hozzátette, a demográfiai kihívások mellett választ kell adni a várható élettartam növekedéséből adódó kérdésekre is, ezért a családalapítás és az idősek támogatása elválaszthatatlan egymástól.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta továbbá, hogy a kormányzati támogatások önmagukban még nem elegendőek ahhoz, hogy megszülessenek a gyerekek és megerősödjön a generációk közötti együttműködés, szemléletváltásra is szükség van. Ezért fontos, hogy a társadalom minél több tagja tartson egy irányba, kitaposva egy közös ösvényt, megmutatva, hogy járható az az út, amelyen Magyarország elindult.

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott beszédében kiemelte, a kormány 2010-ben szövetséget kötött a több mint kétmillió magyar nyugdíjassal, és megígérte, hogy történjék bármi, megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét. Ezt eddig sikerült betartani, és a jövőben is erre törekszenek majd – jelentette ki.

A miniszterelnöki megbízott a 2010 óta meghozott, nyugdíjasokat is segítő intézkedések közül említette az energiaárak, az alapvető élelmiszerek áfájának és több mint ezer gyógyszer árának csökkentését, a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét, a nyugdíjas szövetkezetek bevezetését, valamint a nyugdíjprémium lehetőségét.

A Felsőházi termet zsúfolásig megtöltő vendégek egy finom ebéd után egy kis ajándékcsomaggal és minden bizonnyal kellemes emlékekkel és távoztak.

„Szeretnénk hagyományt teremteni az idősek világnapjáról való megemlékezésnek, ezért remélem, jövőre is ilyen szép számmal jövünk össze, ezen az igazán szép és az ünnep fontosságához méltó helyszínen” – búcsúzott a meghívottaktól és előadóktól Király Nóra, a FICSAK alapítója.