Kisütötték az egészséget

A III. Újbudai EgészségPart helyes étkezés fontosságáról szóló sajtótájékoztatóján különleges eseménynek lehettek szemtanúi, illusztris vendégek mutatták meg ugyanis, hogyan lehet elkészíteni finom és egyben egészséges ételkülönlegességeket. Novák Katalin, Király Nóra, Stahl Judit és Balsai Tamás kötényt öltöttek magukra, hogy a konyhapult mögött ízletes ételeket készítsenek.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának alapítója elmondta, mindig nagy erőkkel ösztönzi a családokat a helyes táplálkozásra. A sajtótájékoztatón pedig kiderült, hogy a fenséges falatokról nem kell lemondanunk akkor sem, ha diétázunk, vagy a gyermekeinket szeretnénk a helyes útra terelni.

Király Nóra a rendezvény elején nagy lelkesedéssel mondta el, hogy Újbuda önkormányzata szeptember 24-én,  már harmadik éve rendezi meg az EgészségPart rendezvényt, most a Fiatal Családosok Klubjával együttműködve.

A XI. kerületi Feneketlen-tó melletti rendezvényen két sztárvendég is szórakoztatja a családokat: Stahl Judit egészséges és finom ételeket készít, Rubint Réka pedig megmozgatja a tömeget. Különböző, a helyes életmóddal kapcsolatos családi programokkal, szűrővizsgálatokkal, dietetikával, életmód-vezetési tanácsokkal, kézműves foglalkozásokkal, futóversennyel és ismert fellépőkkel készülnek a szervezők.

“Nagyon fontosnak tartom, hogy a család nagy hangsúlyt fektessen a tudatos táplálkozásra, hiszen úgy lesz a gyermekből egészséges felnőtt, ha már egészen kicsi kortól kezdve odafigyelünk arra, hogy mit eszik. A kormányzat úgy tud ebbe az edukatív munkába bekapcsolódni, hogy amikor a gyermekeink a közétkeztetésben vesznek részt, akkor is megfelelő ételekkel találkozzanak, az iskolai büfékben is ilyen ételeket kapjanak. Így tudatosabb, egészségesebb felnőttek válhatnak belőlük, akik a gyermekeiket is erre a tudatosságra nevelik majd” – mondta Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Stahl Judit is a helyes étkezés híveként szólalt fel.

– Nagyon örülök a rendezvénynek, mert minden eseményt fontosnak tartok, amely az egészséges táplálkozás fontosságára hívja fel a figyelmet. Gyors, egyszerű tízóraikkal és uzsonnákkal készülök az EgészségPartra, amelyek sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmaznak. Ezeket gyerekek és felnőttek egyaránt magukkal vihetik napközben. Sajnos itthon nagyon kevés zöldséget-gyümölcsöt esznek az emberek, pedig fontos lenne, hogy ezekből álljon a napi táplálkozás nagy része. Miért? Mert a betegségek legalább 30%-a megelőzhető lenne a helyes étkezéssel. Hiszen egy autó sem tud jól gurulni, ha vacak üzemanyaggal tankolják tele. Készülök még egy meglepetéssel: szeretnék megmutatni egy könnyen megtanulható módszert, amellyel mindenki két perc alatt megjegyezheti, miként étkezhet egészségesen.

Dr. Balsai Tamás, a PerfectSmile tulajdonosa fogászati vonatkozásban szólt az egészséges táplálkozásról.

– Huszonöt éves praxisom alatt megtanultam, hogy hiába dolgozik egy fogorvos, és hiába tanítja jó fogmosásra a páciensét, ha a táplálkozás nem párosul megfelelően, akkor folyamatos küzdelmet folytatunk. Gyakorló szülőként számtalan eset állt elő velem kapcsolatban, amikor a gyermekeimnek el kellett magyaráznom, miért nem eszünk édességeket, legfeljebb rágógumit.

Végezetül a résztvevők elfogyasztották a beszélgetés közben elkészített egészséges és finom palacsintákat. Egészségükre!