A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében került megrendezésre az az exkluzív nőnapi konferencia, amelyet a Király Nóra által alapított NőiSzem Egyesület és a Batthyány-Schmidt Margit elnökletével működő Magyar Női Unió szervezett.

Az eseményt Lovász Irén, népdal énekes nyitotta meg, majd Király Nóra köszöntette hölgytársait és a vendégeket, majd bemutatta a NőiSzem Egyesület exkluzív nőnapi kiadványát. A külön erre a jeles napra készült, „Női lélek férfi szemmel” című ünnepi katalógusban politikusok, színészek, neves közéleti személyiségek méltatják a hölgyeket.

http://www.kiralynora.hu/kiadvany

Király Nóra elmondta, nőnek lenni ebben a világban egyrészt rendkívül hálás feladat, másrészt igen nehéz is. “Mi egyszerre vagyunk gyengéd, gondoskodó édesanyák, keményen dolgozó nők, megértő feleségek. E rendkívüli szerephez pedig egészségre van szükség testileg és lelkileg egyaránt. Büszkeség tölti el a szívemet, hiszen tavaly negyed ennyien voltunk, most pedig több mint négyszázan regisztráltak rendezvényünkre. Színültig megtöltöttük a csodálatos Magyar Tudományos Akadémia Dísztermét. A kiadványunkon kollégáinkkal együtt hónapokon át dolgoztunk, és nagy büszkeség számomra, hogy ezen a napon bemutathatom. 56 ismert közéleti szereplő, művész, sportoló, politikus mondja el rövid üzenetét nőnap alkalmából a hölgyeknek. A több tucat elgondolkodtató, megható és kedves írást tartalmazó könyvecskét az év minden szakában örömmel forgathatják”- fogalmazott az alapító.

Ezután  Balog Zoltán miniszter úr köszöntötte a megjelenteket, aki úgy fogalmazott, Magyarországon “páratlanul nagyvonalú” a családpolitika. 2010 óta nyolcvan százalékkal emelték a családtámogatásra szánt összeget, 2017-ben 1741 milliárd forint támogatást biztosítanak a költségvetésből a magyar családoknak. Ez a GDP 4,7 százaléka, az OECD átlag ezzel szemben 2,55 százalék – közölte a miniszter.

 

Nőtt a házasságkötések száma

 

Az emberek nőnek és férfinak születnek, ezért a kormány nemet mond a társadalmi nemekre, igent mond azonban a változó társadalmi szerepekre – mondta az emberi erőforrások, majd bejelentette, hogy ősztől családtudományi mesterképzés indul a Budapesti Corvinus Egyetemen.

 

A miniszter azt hangoztatta, a kormány minden támogatást szeretne megadni a nőknek és biztosítani szeretné nekik a választás szabadságát, hogy se a hagyományos családanya szerepét választók, se az anyaság mellett dolgozni akarók ne érezzék “vesztesnek” magukat.

 

Elmondta azt is, hogy míg 2002 és 2010 között 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig az elmúlt hat év alatt 50 százalékkal nőtt.

Jelentős előrelépés történt a férfi-női bérkülönbség terén is: az Eurostat adatai szerint négy éve még 20,1 százalékos volt a különbség, a legfrissebb adatok szerint azonban sikerült elérni, hogy a 16,3 százalékos uniós átlag alá csökkenjen a különbség – mondta a bizottság elnöke.

A választás szabadsága

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy számára a legnagyobb boldogságforrást a három gyermeke jelenti. Elmondta, hogy a kormány alapvetően a választás szabadságát szeretné megadni a nőknek: aki szeretne, a GYED Extra segítségével már gyermeke fél éves kora után vissza tud menni dolgozni anélkül, hogy elvesztené az állami juttatást. Ám aki szeretné, megteheti, hogy akár három évig is otthon maradhat. A cél most a rugalmas foglalkoztatás lehetőségeinek bővítése. Államtitkár asszony felhívta a figyelmet a „Nők a Családban és a munkahelyeken” című új pályázati kiírásra: kilenc milliárd forintos támogatást fordít a kormány arra, hogy támogassa helyi szinten a nők atipikus munkavégzési lehetőségeinek segítését.

Dunai Mónika, a Női Méltóságért Albizottság elnöke a NőiSzem Egyesület elnevezése kapcsán kiemelte, hogy a női szem mellett a női lélek és a női ész az, ami folyamatosan egyengeti a családok és a társadalom sorsát.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára klasszikusokat idézve méltatta a hölgyeket beszédében, és rávilágított a nemzetgazdaságban és a családok életében betöltött kiemelt jelentőségükre.

Szándéknyilatkozat a női sikerekért

Az eseményen sor került Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnöke kezdeményezésére, egy közös szándéknyilatkozat aláírására is, melynek alapvető üzenete, hogy a nők testi-lelki egészsége a kulcsa a családok és végső soron az egész társadalom kiegyensúlyozott működésének is. A nők- és családok érdekeit képviselő civil szervezetek vezetői aláírásukkal vállalták, hogy a jövőben fokozottan segítik tagjaikat az egészségmegőrzés, valamint a munkahelyi és magánéleti sikerek megvalósítása terén.

Az esemény színvonalát emelte Bánhegyi Zsófia, a Magyar Telekom kommunikációs igazgatója is, aki személyes példákon keresztülmutatta be, hogyan lehet összeegyeztetni a családi életet és a karriert.

 

A női lélek harmóniája

 

A konferencia egy kerekasztal beszélgetéssel zárult. Neves szakértők – Bedő Imre, a Férfiak Klubjának elnöke, Baktay Zelka és Baktay Miklós, pszichológusok és Plitz Zoltán, coach – igyekeztek választ adni arra az egyszerűnek tűnő, mégis rendkívül bonyolult kérdésre, hogy vajon mitől, kitől függ a női lélek harmóniája?

Az esemény minden résztvevőjét megajándékoztuk a Nőnapi kiadványunkkal, egy szál rózsával ésMága Zoltán, Prima Primissima díjas hegedűművész jóvoltából egy best of válogatás CD-vel.

Lesz folytatás

 

“Látva a sok lelkes érdeklődőt, hallva az előadások szünetében feltett kérdéseket, azt tapasztalom, hogy az ilyen jellegű konferenciákra nagy szükség van, ezért hasonlók  megrendezésével a jövőben is szeretném segíteni a magyar hölgyeket.” – fűzte hozzá Király Nóra, a NőiSzem alapítója.

Az eseményről video itt megtekinthető: