Szurkoljunk együtt a magyar sportolóknak!

A budapesti Vizes VB helyszínéül szolgáló Duna Aréna akadálymentes, a kerekesszéket használók pedig online is megvásárolhatják jegyüket a jövő pénteken kezdődő sporteseményre – közölte Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja alapítója is elárulta, miért csatlakozott az egyesület a VB-hez.

Megismerik őket és szurkolnak nekik

Az egy hét múlva kezdődő Vizes VB-n rajthoz álló sportolóink sikeres felkészüléséhez a Fiatal Családosok Klubja is hozzájárult azzal, hogy fél évvel ezelőtt egy országos szurkolói pályázatot hirdetett az iskolások és óvodások körében. A FICSAK alapítója, Király Nóra elmondta, fontosnak tartja, hogy minél több gyermek is részesülhessen ebben a nagy élményben, és megismerhessék a sportvilág nagyjait.

– Pályázatunkra közel száz iskolás, óvodás jelentkezett, hogy kreatív, kedves kisfilmekkel, versekkel, rajzokkal, táncokkal buzdítsák nemzetünk úszóit, vízilabdázóit, műugróit, szinkronúszóit és nyíltvízi úszóit. Vidámság, vetélkedők, nyeremények jellemezték a FICSAK által szervezett, május 21-én hatalmas sikerrel lezajlott Újbudai Vízimajálist, amely a „Nem vagyunk mi kispályások” című pályázat záró eseménye volt, és több ezer családot, iskolás, óvodás kisgyermeket mozgatott meg. Civil szervezetként másfél évvel ezelőtt álmodtuk meg a „Nem vagyunk mi kispályások” szurkolói brandet azért, hogy a jövő nemzedékét és rajtuk keresztül a szülőket is az egészséges életmódra buzdítsuk, megszerettessük velük a sportot, és rávegyük a mindennapos testmozgásra. A sport nemcsak a külalak miatt fontos, hanem kitartásra, tisztességre, küzdelemre tanít. Szurkolói pályázatunk sikeressége is bizonyítja, hogy a gyerekek és a fiatalok a legjobb szurkolótábor.

A Fiatal Családosok Klubja az elmúlt hónapokban azon fáradozott, hogy szerény eszközeivel segítse, és buzdítsa azokat a sportolókat, akik magyar színekben állnak járthoz a következő hetekben.

– Összefogva az Európa Szívében Alapítvánnyal szeretnénk elérni, hogy, minél több gyermek részesülhessen a hatalmas élményben és testközelből láthassa a sportvilág legnagyobb sztárjait. Most ismét a fiatalságon a világ – de legalábbis Magyarország – szeme. Mutassuk meg együtt, hogy a magyar sportolóknak van a legjobb és leghangosabb szurkolótábora! – mondta Nóra a sajtótájékoztatón.

A fogyatékkal élők sem lesznek hátrányban

Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos ismertette: a Duna Arénában biztonságos parkoló, tágas, akadálymentes terek és mosdók, a látássérülteknek is könnyen használható lift várja a fogyatékkal élő szurkolókat és kísérőiket.

A miniszteri biztos kitért arra: egy sportlétesítménynek, amelyben paraversenyeket is rendeznek majd, magasabb elvárásoknak kell megfelelnie, ezért a Duna Arénát még a tervezés fázisában átvizsgálta a mozgáskorlátozottak budapesti szervezetének szakmai háttérintézménye, az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont. Hozzátette: a kivitelezés folyamán folyamatos volt a monitorozás és néhány hete a helyszíni bejárás is megtörtént.

Nyitrai Zsolt elmondta azt is: a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) javaslatára a kerekes székekkel közlekedők nemcsak a hivatalos jegyértékesítő helyeken vásárolhatnak jegyet, hanem online is. Az érintettek a disabled.budapest2017@tex.hu e-mail-címen regisztrálhatnak, és a jegyüket is elektronikusan kapják meg.