Ötgyermekes édesanyaként és a Fiatal Családosok Klubjának alapítójaként nagy örömmel üdvözlöm a kormány döntését, miszerint 2018-ban újabb minden eddiginél több támogatást kapnak a fiatalok, a családok.

Jó hír, hogy huszonhárom évnyi csökkenés után 2010 és 2016 között 46 százalékkal, 51 800-ra nőtt a házasságkötések száma hazánkban. A fiatalokat az is segíti, hogy hatvanezer forint összegű, ún. első házasok adókedvezménye jár minden, első házasságát kötő párnak (akkor is, ha már van gyermekük).

A kormány a tavalyi évben mintegy 1741 milliárd forintot költött intézkedéseivel a gyerekekre, szülőkre és a nagyszülőkre a következő intézkedésekkel:

• családi adó- és járulékkedvezmény bevezetése,

• a bruttó bérből fizetendő „szocho” 5 %-os csökkenése,

• a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) bevezetése – Eddig közel 40 ezer család vette igénybe. (Egyformán szól a családalapítás előtt állóknak, a még gyermektelen fiatal házasoknak, a gyermeküket egyedül nevelőknek, az örökbefogadóknak, az egygyermekes, a kétgyermekes, a három-, vagy többgyermekes családoknak, az új lakás építőknek vagy vásárlóknak, az új ház építőknek és vásárlóknak, a használt lakás vásárlóknak és a lakásukat bővítőknek.)

• Újra, akár három évig maradhatnak otthon az édesanyák a gyermekükkel,

• a GYED maximális összege csaknem duplájára nőtt 2010 óta,

• részmunkaidős foglalkoztatást segítő kedvezmények bevezetése,

• összesen 480 ezer gyermek étkezik ingyenesen a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban,

• ingyenes tankönyv jár elsőtől kilencedik évfolyamig minden diáknak,

• rezsicsökkentés,

• a Kormány 450 ezer devizahiteles családot „vezetett ki az adósságcsapdából”,

• jelentős a sérült gyermeket nevelők támogatási összege,

• Munkavédelmi Akcióprogram keretében 40 ezer kisgyermekes szülő foglalkoztatását támogatja az állam évente,

• minimálbéremelés, ill. a GYED maximális összegének emelkedése történt,

* bevezetésre került a NŐK 40 program, amellyel eddig több, mint kétszázezren éltek, ezzel visszaadta a kormány a családoknak a nagymamákat.

Az idén még több kedvezményt kapnak a családtagok

Tovább emelkedik a kétgyermekes családoknak járó családi adó (és járulék) kedvezmény mértéke, így 2018-ban már 35 000 forintot, 2019-től pedig 40 000 forintot tudnak a két gyermeket nevelő családok adójukból havonta megspórolni.

A külhoni magyarokról sem feledkezik meg a Kormány

Bevezetésre kerül a köldökzsinór program: Az anyasági támogatás (64 125 Ft) és a fiatalok életkezdési támogatásának, Babakötvény (43 500 Ft kezdő) személyi hatálya kiterjed a nem Magyarország területén élő és született magyar gyermekre is, akit a hazai anyakönyvi szabályok szerint anyakönyveztek, valamint a szomszédos államokban született, magyar igazolvánnyal rendelkező gyermekeke. Amennyiben a szülők a gyermek 18 éves koráig minden évben az állami támogatás maximális kihasználásához szükséges 60 ezer (havi 5 ezer) Ft-nak megfelelő összeget fizetik be, akkor a gyermek nagykorúvá válásakor mintegy 2,3 millió Ft-ot kaphat kézhez; vagyis az állami támogatásnak és a kötvényhozamnak köszönhetően a szülői befizetések összege megduplázódik.

A lakáshitel tartozások csökkentése harmadik vagy további gyermekek esetén – A jelzáloghitellel rendelkezők terheit is mérsékli a Kormány, ennek érdekében jövő évtől egy-egy millió forintot elengednek a családok tartozásából harmadik és további gyerekek vállalása esetén.

 

A „diplomás GYED” folyósításának időtartama 1 évvel meghosszabbodik, vagyis a gyermek egyéves kora helyett kétéves koráig fog járni. Összege felsőfokú alapképzés esetén bruttó 89 250 forintról 8,2%-kal, 96 600 forintra, mesterképzés esetén bruttó 112 700 forintról 12,1%-kal, 126 350 forintra emelkedik.

Felsőfokú képzések fejlesztése, diákhitel konstrukciók bővítése

A Diákhitel törlesztés felfüggesztése és a tartozás csökkentése gyermekvállalás esetén 2018. január 1. után annál, aki gyermekével várandós, a harmadik hónaptól három évig felfüggesztjük a diákhitel törlesztését, a második gyermek megszületése esetében a tartozás felét elengedjük, míg a harmadik gyermek születésénél a teljes hitel megfizetése alól mentesül az édesanya. Jelenleg csaknem 116 ezer olyan fiatal nő van, aki diákhitellel rendelkezik.

A kormány jövőre 37 milliárd forint többletforrást biztosít az egyetemeknek és a főiskoláknak. Továbbá nemrégiben döntött arról is, hogy a képzési díj kiegyenlítésére fordítható Diákhitel2 idén októbertől kamatmentes lesz, továbbá 2018-tól az idegen nyelvű képzések térítési díjának megfizetésére is fel lehet használni, a Diákhitel1 havi maximális felvehető összegét pedig 40%-kal, 50 000 Ft-ról 70 000 Ft-ra emeljük, és mindkét Diákhitel típus törlesztését bevonják az adó- és járulékmentes cafeteria juttatások körébe (havonta a minimálbér 20%-a, 27.600 Ft erejéig), ami óriási segítséget fog jelenteni a hallgatóknak; emellett az igénylés korhatárát 40-ről 45 évre emelkedik.

Nyelvtanulás – Első sikeres nyelvvizsga megtérítése

2018. január 1-től a 35. életévüket még be nem töltött fiataloknak az év elejétől számítva teljesített első sikeres középfokú (B2), vagy felsőfokú (C1, C2) általános, vagy szaknyelvi nyelvvizsgáját az állam fogja állni, az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 25%-ának megfelelő mértékig (ez 2018-ban 34 500 forint lesz).

KRESZ közlekedési alapismeretek

2018. július 1-jétől, legfeljebb 25.000 Ft/fő értékhatárig a „B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek (KRESZ) vizsga díját, az e-learning közlekedési alapismeretek (KRESZ) tanfolyam díját, vagy a tantermi tanfolyam díját részben vagy egészben utólag megtéríti az állam.

A lombikprogram kibővítése

A meddő pároknak segítséget nyújtó, társadalombiztosítás által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát úgy bővítik, hogy ha az első öt lombikeljárás valamelyike sikerrel jár, akkor a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy további alkalommal támogatja a beavatkozást az állam. Emellett az államilag támogatott lombikeljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása a jelenlegi 70 százalékról 90%-ra nő, a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál pedig az orvosok egységesen, 55 százalékos tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert. Emellett 8 milliárd forinttal támogatjuk az infrastruktúra fejlesztését az állami szolgáltatóknál.

 

A CSOK igénylésének egyszerűsítése, az eljárási illeték és a tulajdoni lap másolat díjának eltörlése

A CSOK igénylésével kapcsolatos hatósági eljárások (pl. hitelintézet elutasító döntése elleni jogorvoslat a járási hivatalnál, méltányossági kérelem stb.) után nem kell majd eljárási illetéket fizetni 2018-tól, továbbá az eddig kötelezően bemutatni rendelt tulajdoni lap másolatot a hitelintézet is díjmentesen lekérheti az ügyfél részére, akinek így nem kell megfizetnie az ehhez kapcsolódó ügyintézési díjat.

 

A nagycsaládosok legfeljebb 10 millió Ft értékben kedvezményes, 3%-os kamatozású lakáscélú hitelt igényelhetnek otthonteremtési céljaik megvalósításához, a hitel-, és a hozzá kapcsolódó jelzálogszerződés közjegyzői okiratba foglalása azonban jelentős, százezres nagyságrendű díj megfizetésével jár. Ezért 2018. január 1. napjától ezeknek a családoknak kedvezményes közjegyzői díjszabásnak köszönhetően több tízezer forinttal, az egyharmadára csökken az általuk fizetendő összeg.

Az iskolák közvetlen információt kaphatnak a családtámogatási adatbázisból, így a nagycsaládos szülőknek például nem kell igazolni, hogy jogosultak ingyenes (kedvezményes) étkeztetésre, tankönyvre.

Havonta ötvenezer forintos támogatást kapnak a nyugdíj mellé 2018-tól azoknak, akik legalább 20 évig otthon ápolták gyermeküket.

Ha a szülő a gyermekét 20 évig otthon gondozta, de ezalatt nem csupán ápolási díjban, hanem a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek után folyósított családtámogatási ellátásban (gyermekgondozási segélyben) részesült, a gyes idejét – legfeljebb 10 éves időtartamban – hozzá lehet számítani a 20 éves gondozási időszakhoz. A gyermeküket ápoló hozzátartozók komoly terhet vesznek le az állami intézményrendszerről. A támogatás a jogosultság kezdetétől, de legkorábban a kérelem benyújtását megelőző hatodik hónap első napjától állapítható meg és adómentes bevételnek számít.

A gyermeknevelés, a gyermekekről való gondoskodás felelőssége elsősorban és megkerülhetetlenül a szülőké, azonban az ebben segítséget nyújtó kormány munkája felbecsülhetetlen.

A családok éve kapcsán a FICSAK-kal is készülünk jobbnál-jobb programokkal, amelyekről a későbbiekben tájékoztatok minden kedves érdeklődőt.

Jó év lesz a 2018-as, ebben biztos vagyok!