Lezárult az általam alapított FICSAK és a KidsOasis közös szervezésében, a Családok éve támogatásával megvalósult nagyszabású receptverseny, az Egészségfalók – együtt főzni jó! pályázat. Az eredményeket sajtótájékoztató keretében Rétvári Bence az EMMI miniszterhelyettese, és Gyetvainé Zováth Anikó, a KidsOasis tulajdonosa, valamint zsűritársaim társaságában ismertettük a Gastropolis Főzőiskolában. A nyáron indult, az egészséges táplálkozás népszerűsítését célzó pályázat keretében számos egészséges recept érkezett édesanyáktól, nagyszülőktől, melyek mind arra hívták fel a családok figyelmét, hogy mennyire fontos az, hogy egészséges étel kerüljön a család asztalára a mindennapokban.

Június 15-én indult útnak az Egészségfalók- Együtt főzni jó! pályázat, amelynek célja az volt, hogy az egészséges étkezést és főzést népszerűsítse a családok körében. A pályázatra olyan szülők jelentkezését vártuk, akik számára fontos, hogy családjuk számára finom és egészséges alapanyagokból készülő, változatos ételeket készítsenek, illetve fogyasszanak. A két szervezet közös célja volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az egészséges és változatos táplálkozás.

A pályázatra közel 100 recept érkezett be, amiből a szavazók kiválasztották a legjobb 15 receptet, majd a szakmai zsűri az 5 nyertest, akik összemérhették tudásukat október 25-én a Gastropolis Főzőiskola konyhájában. Az izgalmas versenyben édesanyák, édesapák, nagymamák és gyermekek együtt serénykedtek a konyhában, hogy minél finomabb és természetesen minél egészségesebb ételeket tehessenek a zsűri asztalára.

Galéria itt található!

A verseny nyitányaként sajtótájékoztatót tartottunk, melynek keretében a résztvevők elmondták gondolataikat az egészséges táplálkozás fontosságával kapcsolatban. Rétvári Bence, miniszterhelyettes úr elmondta, milyen változásokat tudtak elérni az elmúlt években az iskolai büfék kínálatával kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a gyerekek egyre kevesebb egészségtelen étellel találkoznak az iskolában, a menzán és erre a jövőben is nagy figyelmet fordítanak majd. Szó esett arról is, hogy milyen fontosnak tartja az ehhez hasonló pályázatokat, hisz ilyenkor széles körben fordul a figyelem arra, hogy a családi asztalokra milyen ételek kerülnek.

A sajtótájékoztatón beszéltem arról, hogy a FICSAK egyik legfőbb küldetése az, hogy eseményeinkkel és aktivitásainkkal felhívjuk a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára. Hiszem, hogy a családi boldogság alapja az egészség.

Gratulálunk Torma Krisztinának!

Gyetvainé Zováth Anikó, a KidsOasis tulajdonosa elmondta, hogy tavaly is nagy sikere volt a pályázatnak, mellyel nagyon szerették volna felhívni a szállodák figyelmét arra, hogy a családok a nyaralás alatt is fontosnak tartják az egészséges ételek fogyasztását. Sajnos a turizmusban is élő probléma az, hogy a szállodák többsége még mindig egészségtelen ételeket kínál gyermekmenüként és beszélt arról, hogy ők nap, mint nap tesznek azért, hogy ez változzon.

Katus Attila életmód tanácsadó az életét tette fel arra, hogy mozgassa az embereket és bíztassa arra, hogy helyesen táplálkozzanak. Nagyon fontos számára, hogy az egészséges étkezésre ilyen aktivitásokhoz csatlakozva is folyamatosan fel tudja hívni a figyelmet.

Vrábel Krisztina gasztroblogger, kétgyermekes édesanya arról beszélt, hogy a dolgozó anyák kis erőfeszítéssel és a jó alapanyagok felhasználásával képesek minden nap egészséges ételeket varázsolni a családi asztalra. Saját példáin keresztül szemléltette, hogy milyen fontos a család szerepe az egészséges életmódra való nevelésben és bíztatta a szülőket, hogy példamutatásukkal alapozzák meg gyermekük egészségét a jövőre nézve is.

Wolf András, séf beszélt arról, milyen izgatottan várja, hogy elkészüljenek az ételek! A döntőn ugyanis, a szakmai zsűri javaslatára, a sütőtök volt az az alapanyag, melyet mindenképpen fel kellett használniuk a versenyzőknek. Ez egy olyan izgalmas zöldség, mely nagyon sokféleképpen felhasználható. Volt aki sütőtök püré mellé tálal kacsa mellet, volt, aki sütőtökös pitét készített, de volt olyan család is, akik céklával bolondították meg a sütőtök alapú fasírtjukat.

A nyertes étel egy izgalmas kacsa lett, mely mellé sütőtök pürét és sütőtökös krokettét tálalt a recept megálmodója. Szívből gratulálunk Torma Krisztinának a játékhoz, a győzelemhez és a nyereményhez!

A versenyen készült képek megtekinthetők itt!