Budapesten nagyszámú siket közösség él, nyelvi kisebbségként. Közösségformáló erejük a jelnyelv és a siket kultúra. Számukra a jelnyelv nem választási lehetőség, hanem a zavartalan kommunikáció lehetősége. A Jelnyelvi Játszótéren a hallássérült gyerekek az anyanyelvükön tudnak játszani; családtagjaik közössége is épül. Ennek a csodálatos programnak az életben tartásához van nagy szüksége az alapítványnak az adományra.

A program integrált: a játékos, élmény alapú érzékenyítés a halló résztvevő gyerekeknek hatékony pozitív szemléletváltozás; a kirekesztő attitűd csökkenését és a befogadást erősíti.

A hallássérült gyerekek és családtagjaik számára egy olyan lehetőség adatik, ahol a – hétköznapjaiktól eltérően – a zavartalan kommunikáció természetes és akadálymentes. A halló gyerekeknek és családjaiknak egy új, különleges nyelv tanulása, társadalmi szemléletformálás és érzékenyítés történik, játékos és élményszerű formában.

Fontos, hogy a fogyatékossággal élő emberek mindennapos problémáit, nehézségeit ne rejtsük el, hanem mutassuk meg és tegyük vonzóvá, érdekessé a többség számára.

A Jelnyelvi Játszótér egy olyan program és egyben csodás lehetőség, ahol a jelnyelvi kommunikáció természetes, s ebben a közegben vesznek részt a gyerekek felszabadult, örömteli játékban. Ennek a programnak a jövőbeni megvalósulásához van szüksége az alapítványnak a támogatásra. A Fiatal Családosok Klubja idei, immár harmadik Adventi Jótékonysági Vásárán e nemes célért gyűjt majd a hazai családszervezetekkel karöltve.

A játékélmény meghatározó személyiségalakító erő. A Jelnyelvi Játszótér az integráció, a teljes körű kommunikáció, a szabad mozgás, az önállóság, a kezdeményezés és a közös játék helye: mindez jelnyelven történik, mely a hallássérülteknek anyanyelv és identitás, a hallóknak pedig egy új világ megismerése és a társadalmi szemléletformálás lehetősége.

Ennek a játszótérnek a működéséhez és hosszú távú céljaik eléréséhez van szüksége az alapítványnak a támogatásra, melyet a vásár bevétele jelenti majd számukra. Izgatottan várjuk már december első napját, amikor ismét a Millenáris D épületében gyűlnek össze a családszervezetek egy meghitt hangulatú jótékony esemény alkalmából.

A tavalyi Adventi Vásár képeit itt nézegetheti meg!