Idén is megrendezi jótékonysági adventi vásárát az általam alapított Fiatal Családosok Klubja, a bevételt a Jel Alapítványon keresztül siket és nagyothalló gyerekeket nevelő családok segítésére fordítjuk majd.

November 9-én ünnepeltük a Jelnyelv napját, ennek apropóján sajtótájékoztatót tartottunk a Csodavár integrált játszóházban, hogy bejelentsük a vásár idei kedvezményezettjeit.

A sajtótájékoztatón elmondtam, hogy a december 1-jén megrendezendő jótékonysági vásár célja az adománygyűjtésen túl felhívni a figyelmet embertársainkra, és azokra a családokra, közöségekre, ahol siket és nagyothalló gyermekeket nevelnek.

Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) elnöke, maga is jelnyelven kommunikálva arról beszélt, hogy a siket és nagyothalló gyerekek boldogulásának, jövőjének kulcsa a magyar jelnyelv, és az, hogy azt elsajátíthassák.

Emlékeztetett, a SINOSZ kezdeményezésére november 9-e a magyar jelnyelv napja, és 2009-ben fogadták el azt a dokumentumot, amely kimondja, hogy a siket és nagyothallók elsődleges nyelve a magyar jelnyelv.

Közlése szerint halló családokban születik a siket gyermekek 80 százaléka, és ezért is fontos a Jel Alapítvány munkája, amelyben a halló és siket gyermekek és szüleik a jelnyelven keresztül tudnak kapcsolatot teremteni.

Tempfli Kátya, a Jel Alapítvány elnöke a szervezet “jelnyelvi játszótér” programjáról elmondta, ennek lényege, hogy a halló és siket gyerekek együtt, integráltan, különféle játékos feladatok során sajátítják el a jelnyelvet, és megtanulják elfogadni fogyatékossággal élő társaikat.

A gyerekek a foglalkozások során megtanulják leküzdeni a kommunikációs akadályokat és a jótékonysági vásár bevételét is e program bővítésére, folytatására kívánják felhasználni – tette hozzá.

Seres-Kormány Anita siket olimpiai tájfutó bajnok arról mesélt, hogy két gyermeke halló, ám a családjukban nagyon fontos nyelv a jelnyelv és boldogan járnak minden héten a Jelnyelvi Játszótér programra.

Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke beszélt arról, hogy számukra a kezdetek óta nagyon fontos, hogy kiemelten foglalkozzanak az integrációval. Elmondta, hogy a Szülők háza már az első adventi jótékonysági vásáron jelen volt és idén is örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez.

Nagyon büszke vagyok rá, hogy immár harmadik éve rendezzük meg jótékonysági adventi vásárunkat a hazai családszervezetekkel karöltve és segíthetünk ismét olyan családoknak, akiknek minden segítség jól jön.

Két évvel ezelőtt a daganatos és leukémiás gyerekek, tavaly a koraszülöttek támogatására fordítottuk a rendezvény bevételét.

Az érdeklődőket december 1-jén 10-18 óra között várjuk a Millenárisra, a vásárról bővebben a Családszervezetek Adventi Jótékonysági Vásárának weboldalán olvashatnak!

 

Sajtótájékoztatónk galériája ide kattintva érhető el!