A sajtótájékoztató legelején megköszöntem a Millenáris vezetőségének, hogy idén is helyszínt biztosítanak ennek a hagyományteremtő jótékonysági eseménynek. A tavalyi sikert követően, nem volt kérdés, hogy ismét a Millenáris ad majd otthont az eseménynek. Elmondtam, hogy nagyon büszke vagyok rá, hogy már harmadszor várhatjuk a családszervezetekkel karöltve a családokat, és hogy idén is szebbnél-szebb kézzel készült terméket lehet majd megvásárolni.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott az esemény budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy több mint 50 családszervezet fogott össze a Fiatal Családosok Klubjának vezetésével, hogy megvalósuljon az adventi jótékonysági vásár, amelynek bevételéből a Jel Alapítvány jelnyelvet népszerűsítő munkáját támogatják. Az esemény kiváló példája a Magyarországon működő civil szervezetek összefogásának a jó cél érdekében. Magyarországon jelenleg több mint 60 ezer civil szervezet működik – tette hozzá.

“A kormány elismeri a civil szervezetek áldozatos és karitatív munkáját, összefogását és partnerként tekint rájuk, de a civil szervezetek is számíthatnak a kormányzatra” – mondta, hozzátéve, hogy az évek során jelentős mértékben növekedett a civil szervezetek állami támogatása. 2010-ben éves szinten 140 milliárd forint, 2016-ban már 240 milliárd forint támogatásban részesülhettek. Kiemelte, hogy a következő években még több állami forrásra és támogatásra számíthatnak a szervezetek. Emlékeztetett arra, hogy a kormány támogatásával országosan minden megyében létrejöttek a Civil Információs Centrumok, amelyek jó helyi bázist adnak a szervezetek munkájának és összefogásának.

Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő elmondta: a Jel Alapítvány kezdeményezésben siket és halló gyerekek különféle interaktív játékokkal együtt játszanak, amely segíti a siket gyerekek integrációját, de ezeknek a foglalkozásnak köszönhetően el tudják érni azokat a szülőket is, akik hallóként kicsi siket gyerekeket nevelnek vagy érdeklődnek a jelnyelv iránt. Kiemelte, hogy a Jel Alapítvány jelnyelvet népszerűsítő munkája jelentősen segítheti a siket gyerekek társadalmi integrációját. Emlékeztetett arra, hogy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének kezdeményezésére az Országgyűlés elfogadta azt a javaslatot, amelynek értelmében az idei évtől a magyar jelnyelv napját november 9-én ünneplik meg országszerte.

Glázer Tamás, a Millenáris ügyvezetője a jótékonyság fontosságáról beszélt, mely a Millenáris életében mindig is nagyon fontos volt. Elmondta, hogy nagyon örülnek, hogy a helyszín biztosításával tudják támogatni az eseményt. Mesélt arról, hogy a múlt században Ganz Ábrahám által alapított vasöntödéből fejlesztették ki a későbbiekben a magyar ipartörténet nemzetközi hírű gyáregységét, amelynek helyén, a műemléki gyárcsarnokok újraformálásával jött létre a Millenáris Park 2001-ben. Érdekesség és gyönyörű hagyomány, hogy már Ganz Ábrahám idejében ugyanezen a területen szerveztek jótékonysági vásárokat.

Fejérdy Zsófia, a PromoBox tulajdonosa elmondta, hogy nem csupán akkor figyelnek a gyermekekre, mikor világra jönnek és megkapják a kórházban az általuk összeállított box-ot, hanem szeretnek később is segíteni, így különösen fontos számukra, hogy már harmadjára vehetnek aktívan részt a vásárban.

Gróh Ilona, a Ringató zenei nevelési program alapítója és vezetője kiemelte, hogy a tavalyi vásáron is csodás élmény volt számukra a Ringató koncert és idén a Ringató nagy, budapesti, adventi foglalkozásának helyszíne lesz