A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) által szervezett „Féltő szeretettel” konferenciának idén a Kopp Mária Intézet  a Népesedésért és a Családokért (KINCS) adott otthont. A járványügyi helyzetre tekintettel idén szűk körű, 25 fős konferenciát szerveztünk október 1-jén az idősek tiszteletére.  Az eseményt élőben, online  is közvetítettük annak érdekében, hogy minél több időst köszönthessünk, és országszerte minél több ember figyelmét felhívjuk az idősek tiszteletére és a generációk közötti együttműködés fontosságára.

A konferencián rajtam kívül köszöntőt mondott Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), elnöke, Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár, Hollik István, országgyűlési képviselő, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője és Dr. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

Az eseményt a Fiatal Családosok Klubja alapítójaként és a konferencia szervezőjeként én nyitottam meg és elmondtam, hogy bár a járványhelyzet felforgatta a mindennapokat, de az igazán fontos és értékes találkozásokról, ha digitális formában is, nem szabad lemondani. Szerintem alázattal el kell fogadni a helyzetet, de a lehetőségekből ki kell hozni a legtöbbet, ezzel utaltam a konferencia online közvetítésére.

 

Fűrész Tünde, a Kopp Mária intézet elnöke intézményük névadó orvosát idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy az idősek testi-lelki egészségére pozitív hatással van, ha ezt a kort aktívan élik meg.

Kutatásaikat ismertetve elmondta, a megkérdezett fiatalok több mint 80 százaléka mondta azt, hogy a gyermekvállalást elősegíti, ha tudják, hogy a nagyszülőkre bízhatják az unokát. Az idős generációk segítsége pozitívan hat a gyermekvállalásra és jelentősen megkönnyíti a gyermeknevelést is – mondta.

Rácz Zsófia, az Emmi fiatalokért felelős helyettes államtitkára szerint ahogy az idősebb generációknak az élettapasztalataikat, úgy a fiataloknak most az online világban szerzett ismereteiket kell egymással megosztaniuk. Úgy vélte, ha a vírusnak volt pozitív tanulsága, akkor az, hogy semmi sem magától értetődő, mindent újra kell értékelni, ezek között is kiemelten a családi kapcsolatokat.

A fiatalokat arra kérte, ne csak nagyszüleiknek, hanem azoknak az időseknek is segítsenek, azoknak is legyenek jelen a hétköznapjaikban, akiknek családja nincs elérhető közelségben. Szerinte az önkéntesség felértékelődött és új dimenzióba került, és reményét fejezte ki, hogy a most bevezetett jó gyakorlatok megmaradnak később is.

Hollik István elmondta, hogy a generációk közötti szövetség mindennél fontosabb a koronavírus-járvány idején, ezért erősíti a kormány a fiatalok és az idősek közötti együttműködést és, hogy fizikailag és egzisztenciálisan is meg kívánják védeni az idősebbeket, és nem hagyják, hogy a liberális világnézet szembefordítsa egymással a generációkat. Az időseknek meg kell adni a nekik járó tiszteletet és megbecsülést, hiszen megdolgoztak érte; ez az “állapotbeli kötelezettség” ölt testet a Fidesz-KDNP politikájában is. Hozzátette: az egzisztenciális megbecsülés jele, hogy a kormány megőrzi a nyugdíjak értékállóságát, valamint hogy megkezdik a 13. havi nyugdíj visszaépítését.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt hangoztatta, a járvány második hulláma még inkább a közösségi felelősségvállalás időszaka, ezért ha áldozatokkal is jár, mindenkinek be kell tartani a korlátozásokat. Arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a járvány leginkább a fiatalabbak körében terjed, az a fertőzéslánccal eljut az idősebbekhez, akikre nézve a szövődmények kockázata nagyobb.

 

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője záró videóüzenetében azt mondta, az idősek tapasztalatára, bölcsességére és szeretetére szüksége van a társadalomnak, ők azok, akik életre szóló küldetést, “gyökereket és szárnyakat” adtak a gyerekeiknek, unokáiknak.

 

A konferencia a biztonsági előírásokat maximálisan betartva zajlott!

További képek itt tekinthetőek meg!

Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!
Új lendületet Újbudának!
Tegyünk együtt egy tisztább, biztonságosabb és élhetőbb Újbudáért! Csatlakozz a csapatunkhoz és legyél részese a változásnak!