„MELLesleg téged is érinthet” – szűrővizsgálat az egészségedért! konferenciát tartott a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem)A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány” együttműködésében  2022. október 13-án, csütörtökön. Az eseménynek a Rudas Bisztró Panoráma terme adott otthont. A rendezvényen a szakmai konzultáció további sikeres előmozdítása érdekében a konferenciát rendező két szervezet vezetői stratégiai együttműködési megállapodást írt alá egymással.

A Nőiszem alapítójaként arról is beszéltem, hogy a daganatos megbetegedésekről, a mellrákról, a megelőzésről, valamint a megküzdési stratégiákról kiemelten fontos beszélni, mert amiről minél többet kommunikálunk, annál nagyobb eséllyel lehet egyéni és társadalmi szinten is felhívni rá a figyelmet. Fontos úgy kommunikálni róla, mint egy olyan betegségről, amely megelőzhető, amely nem feltétlenül végzetes, hiszen a korai, időben elvégzett szűrővizsgálatok, az önvizsgálat, valamint az egészséges életmód segíthetnek a daganatos megbetegedések elkerülésében, a megelőzésben, valamint abban is, hogy minél nagyobb eséllyel tudjunk szembeszállni vele, ha mégis érintettekké válunk.

„A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány” igazgatója Vajda Márta megosztotta, hogy a rák megelőzhető, a betegségből meg lehet gyógyulni, de egyéni felelősségvállalás, tudatos életvitel, optimista életszemlélet mindenképpen kell hozzá. A Hagyományos Kínai Orvoslás és a Ma Dietetikája közötti összefüggéseket tárta fel előadásában Dr. Hegyi Gabriella orvos, PTE egyetemi tanár, “A rák ellen, az emberért, a holnapért” Társadalmi Alapítvány kurátora, aki többek között az egészséges táplálkozás fontosságára hívta fel a figyelmet. A rákbetegeket a legmagasabb szakmai színvonalok kezelik, méltósággal és jó életminőségben élnek – erről  a jövőképről, küldetésükről is beszélt előadásában Dr. Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

A kerekasztal beszélgetésen Dr. Svastics Egon, onkológus-sebész, A rák ellen, az emberért, a holnapért Alapítvány szakmai tanácsadója, onkosegítője, Vajek Andrea, a Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete elnöke valamint Simon Kata klinikai szakpszichológus vett részt. A beszélgetés során érintették a melleltávolító műtétek lelki hatásait, a nőiesség kérdését, a nőiesség megtartásának lehetőségét, szóba került a betegség kialakulásával kapcsolatban érzett bűntudat és önhibáztatás, valamint az is, milyen a diagnózissal szembesülés egészséges módja.

A konferencián a Sorstárs Képtár kiállítása bemutatta azt a rendkívül nehéz utat, amely a betegséggel való találkozástól, a diagnózison át a gyógyulásig vezet. A kiállítást Vajek Andrea, A Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezetének elnöke nyitotta meg. Az eseményt Dr. Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója moderálta.

Az eseményről készült képek itt tekinthetők meg.