A Zöld Követ Egyesület civil szervezet alapítójaként kiemelten fontosnak tartom, hogy itthon minél szélesebb körben felhívjuk a figyelmet a környezetszennyezés veszélyeire. Az egyesület munkájának célja, hogy a környezeti értékeket megismerje a felnövekvő generáció. 

Ennek fényében megrendezésre került az I. Zöld Követ Nap, melynek keretében az ország minden pontjáról érkeztek tanárok és diákok, és közösen zártuk az idei zöld eseménysorozatot. 2023. március 31-én, a Zöld Követ Egyesület záróeseményén több száz diák és pedagógus vett részt a budapesti Gazdagréti-Csíkihegyek Általános Iskolában, ahol összefoglaltam az elmúlt évet, és kihirdetésre kerültek 3 fő projektünk győzteseit is. Zöld előadásokon, workshopokon, beszélgetéseken és játékos feladatokban vettek részt a tanulók egész nap során.

Fantasztikus érzés, hogy egy 1 éves program során közel tízezer gyermeket értünk el 3 programmal:

  1. Magyarország első Zöld olvasóközössége – a környezetvédelem mellett az olvasás szeretete
  2. Hulladékmentes kihívás – segítségével ötezer gyerek ismerkedett meg azzal, hogy hogyan lehet minél kevesebb hulladékot termelni
  3. Zöld követi hálózat kiépítése – 75 iskolában kerültek felavatásra mentorok, attasék, illetve zöld követek

A záróeseményen tiszteletbeli Zöld követeket is avattunk, köztük Raisz Anikókörnyezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárt és Nagy Dániel influenszert is, aki arról is beszélt, hogy a családja értékrendjében mindig is jelen volt a környezetvédelem, és próbálták a szülei őt is tudatosságra  nevelni a szemétszedés, a kerékpározás, a szemét minimalizálása terén.

Ő maga pedig igyekszik nem követni a fast fashion trendeket, mert a környezettudatosság mindig is jelentős szerepet játszott az életében. Mivel úgy érzi, a gyerekek felnéznek rá, s ez egyben nagy súly is a vállán, de vállalja a felelősséget: „Próbálok nekik még jobban példát mutatni, hogyha felnőnek, akkor ők is ezt továbbadhassák a gyerekeiknek.”

 

Végül a napot játékos zöld feladatok zárták, a gyerekeket játékos foglalkozások várták.
Az I. Zöld Követ Napról készült videóösszeállítás ITT tekinthető meg.