A környezetvédelem és a család összefüggéseinek kiemelten fontos, és aktuális kérdéskörében közös gondolatcsere zajlott az erdélyi Tusványoson megrendezett XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban 2023. június 20-án.

A komoly hagyományokkal rendelkező eseményen került sor a “Környezetvédelem és családügyek kapcsolódás pontjai” című pódiumbeszélgetésre, melyre a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője, dr. Szuromi-Kovács Ágnes is tiszteletét tette. Kiemelte, hogy négygyermekes édesanyaként különösen fontosnak érzi a környezettudatosságot, s a munkája során rendszeresen tapasztalja, hogy a fiatalokat rendkívüli módon érdekli a környezettudatos életmód.

Arról is beszélt, hogy pénzügyi tudatosság az egyik szívügye, és ennek fontos része a tudatos vásárlás. Kiemelte, hogy a témában indított képzésre időről időre hatalmas az érdeklődés a fiatalok részéről, mert számukra a tudatos szemlélet nem csak a környezetvédelme miatt hangsúlyos, de a pénzzel való takarékosságra is megtanítja őket.

Kerékgyártó Gábor, a Gazdaságfejlesztési és Szolgáltatási Igazgatóságvezetője moderálta a BKIK által szervezett beszélgetést.

A pódiumbeszélgetés további résztvevői voltak:

Mátyus Enikő, a Kovászna megyei KKV-k Szövetségének mentora
Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője
Szatmáry Lénárd startup vállalkozó, egyetemi hallgató a Budapest Újratöltve képviseletében
Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja és a Zöld Követ Egyesület alapítója

A beszélgetés során szó esett arról, kutatások bizonyítják, hogy a magyar családok elsöprő többségének fontos a környezetvédelem, és a szülők gyermekeiket is ebben a szellemben nevelik. A generációk közötti együttműködést pedig a gyermekek hozzáállása segítheti elő, mert ők támogatják, sok esetben ‘tanítják’ szüleiket, nagyszüleiket a környezettudatosságra. Sajnos általános tendencia, hogy bár egyre több ember számára fontos a környezet védelme, de valójában tenni még kevesen hajlandóak érte, mert nagyon elkényelmesedtek.

A felmérések is azt mutatják, minél több gyermek van egy családban, annál fontosabb kérdéssé válik a környezet védelme.

A környezettudatos nevelés szerencsére hazánkban a NAT (Nemzeti alaptanterv) része, 2006 óta a gyerekek már a legfogékonyabb korban hallanak erről az iskolában. A szemléletformálás tehát már korán elkezdődik, és sokszor éppen a gyerek ösztönzésére kezdenek el a családok is foglalkozni a környezetvédelemmel.

A résztvevők között egyetértés született a környezettudatosság terén abban, hogy ami ma hulladék még, az holnap már alapanyag. Szerencsére már több olyan startup vállalkozás is hódít, amely az el nem adott, de még felhasználható élelmiszereket újrahasznosítja. S bár a környezettudatosságban elindult az üzleti lehetőségek feltérképezése, e téren még bőven van hova fejlődni.

A közös gondolkodás kapcsán megállapítottuk, hogy a gyermekvállalás NEM környezetkárosító, sőt! A sok gyermeket vállaló családok általában sokkal környezettudatosabban élik a mindennapjaikat: a lehető legtermészetesebb dolog számukra, hogy mindent hasznosítanak visszanyúlva a családi gyökerekhez.

Reményeink szerint a jövőben a tusványosi fesztiválon is bevezetésre kerül a REPOHÁR rendszer, így közös erővel elérhető, hogy a teljes rendezvény műanyagmentes legyen. Köszönettel tartozom a meghívásért a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) képviseletében Kerékgyártó Gábornak.