A háromgyermekes anyák szja-mentessége komoly segítség lehet a demográfiai küzdelemben, ezért a kormány tervezi bővíteni a családtámogatások rendszerét. A négy gyermekes édesanyák, valamint a fiatalok után – a terv szerint – azok a nők is szja-mentességet kaphatnak a jövőben, akik három gyermeket nevelnek. A kormány terve az egzisztenciálisan is nagyot tud segíteni a családoknak..

A jelenlegi gazdasági helyzetben nagy örömre ad okot egy ilyen kezdeményezés a családok számára, mert éppen ezekben az időkben kell a jövő biztosítására gondolni, ehhez pedig áttörésre van szükség a demográfiai küzdelemben. Az utóbbi tizenkét évben a kormány számos intézkedéssel segítette ezt a törekvést, az pedig örvendetes, hogy most is azon gondolkodnak, hogyan lehet még többet a családoknak segíteni.

„Nem szoktuk bevallani, de valójában itt Magyarországon a nők tartják össze a családokat” – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesti Demográfiai Csúcson 2023 szeptemberében, s hogy ki fogják terjeszteni az szja-mentességet a harminc év alatti, és a 4 gyerekes anyák mellett a háromgyerekes édesanyákra is.

A kormány tervét, a háromgyermekes édesanyák SZJA mentességét a Fiatal Családosok Klubja is maximálisan támogatja. Anyagi szempontból is sokat jelenthet ez az intézkedés, de szerintem az eszmei értéke az igazán kiemelkedő hiszen “a gyerekekért vívott csata nem a zsebben, hanem a fejben, a szívben, a közgondolkodásban dől el.

A kormány újabb várható intézkedésének témájában velem készült riport itt nézhető meg.