Az Áldozatsegítő Központok év végi konferenciáján vettem részt 2023. december 7-én, ahol Tuzson Bence miniszter úr, Hornung Ágnes államtitkár asszony, Répássy Róbert dr. államtitkár úr, Ovádi Péter kormánybiztos úr és Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos úr társaságában. Jómagam október 15-i kinevezésem óta miniszteri megbízottként segítem az áldozatsegítő központok munkáját.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter az Igazságügyi Minisztérium (IM) évzáró áldozatsegítési konferenciáján Budapesten megosztotta, hogy a legbüszkébbek arra lehetünk, ha embertársainkon tudunk segíteni. A tárcavezető azt is kiemelte: az áldozatsegítés nagyon nehéz munka, mert folyamatosan újratermeli saját magát, sosincs vége.

„Akik ezzel foglalkoznak, különleges emberek. Olyan különleges emberek, akik elkötelezettek, mert ezt a munkát elkötelezettség nélkül, hivatástudat nélkül nem lehet végezni”.

A képen balról jobbra: Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, Király Nóra miniszteri megbízott, Hornung Ágnes államtitkár, Ovádi Péter kormánybiztos

A miniszter beszámolt arról is, hogy országszerte már 15 helyszínen kaphatnak segítséget a bajba jutottak, de a központok és segítő pontok számát tovább szeretnék bővíteni. Elhangzott részéről, hogy az áldozatsegítés rendszere akkor működőképes, ha van összefogás, ha a társadalom „kis szegletei”, a civil szervezetek, a kormányzati szervek, az állami és nem állami vállalatok mind részt vesznek ebben a munkában.

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára elmondta, hogy a családügyi ágazat az áldozatsegítés terén a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem elleni fellépésben vállal szerepet, főként a prevencióra helyezve a hangsúlyt. Ezen a területen 2023-ban mind az emberkereskedelem áldozatait fogadó védett szállások, mind a kapcsolati erőszak áldozatait segítő kríziskezelő ambulanciák működési támogatását növelni tudták. Megosztotta, hogy a kapcsolati erőszak korai észlelésében kiemelt szerepe van a gyermekvédelmi jelzőrendszernek, megjegyezve: 2019-2020-ban 4200 jelzőrendszeri tag (rendőrök, családsegítő munkát végzők, védőnők) részesült képzésben.

Államtitkár asszony azt is elmondta, folyamatosan bővítik az ellátórendszert: míg 2010-ben 12 krízisközpont, addig 2023-ban már 20 áll rendelkezésre. A félutas házak száma ugyanebben az időszakban 6-ról 20-ra, a titkos menedékházaké pedig a 2010-es egyről nyolcra emelkedett, és új intézménytípusként létrehozták a kríziskezelő ambulanciákat. Majd arról is beszámolt, hogy az Európai Bizottság kezdeményezésére minden uniós tagállamnak kötelező bevezetni egy ingyenesen hívható, európai segélyvonalat a nők elleni erőszak áldozatai számára. Ez a szám, a 116-016, nemsokára hívható lesz Magyarországról, a befutó hívásokat az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat fogadja majd.

Az IM miniszteri megbízottjaként az eseményen megosztottam, hogy azt kell elültetni az emberek fejében, hogy az ellátórendszer elérhető a bűncselekmények áldozatai számára. Az áldozatsegítő központok munkáját azonban „óvatosan kell láthatóvá tenni”, hiszen szeretnék elkerülni azt, hogy a központokra hirtelen, túl nagy teher zúduljon, akadályozva a hatékony és gyors segítségnyújtást. Hiszen folyamatos felvilágosításra van szükség a prevenció érdekében. Az áldozatsegítő munka során kiemelten kezeljük a kiberbűnözés és a kapcsolati erőszak elleni fellépést, és azt is, hogy a következő hónapok folyamán szeretném végigjárni az ország összes Áldozatsegítő Központját, mert Miniszteri megbízottként fontosnak tartom, hogy személyesen megismerjem a központokban dolgozó kollégákat és az általuk végzett áldozatos munkát.

Megtiszteltetés és nagy kihívás számomra ezzel az új területtel foglalkozni. Jó volt is megtapasztalni, látni, hallani, hogy milyen remek, szakmailag felkészült emberekkel dolgozhatok együtt, közösen egy újabb nemes célért.

Első utam Szolnokra vezetett Répássy Róbert dr. államtitkár úrral, ahol kedves vendéglátásban volt részünk. Az áldozatsegítés szereplőivel – Szalay Ferenc polgármester úrral, Dr. Kállai Mária képviselő asszonnyal, dr. Berkó Attila főispán úrral, dr. Rádi Norbert megyei főkapitány úrral, Fürj János városi rendőrkapitány úrral, Szabóné Hegedűs Dóra koordinátor asszonnyal tekintettük át a központ működését és az előttünk álló feladatokat, kihívásokat.

Azért járjuk végig az ország összes Áldozatsegítő Központját, hogy mindenkinek elmondjuk: baj esetén van hova fordulni, van segítség. Az áldozatsegítő központokban a bajba jutottak nemcsak gyors anyagi segítséget, de pszichés támogatást is kapnak, hogy minél előbb túljussanak a krízishelyzeten.

A szolnoki Áldozatsegítő Központban tett látogatásom alkalmával készült videóösszeállítás a YouTube csatornámon ITT tekinthető meg.