Igazi karácsonyi csodaként éljük meg, hogy sikerrel zárult ismét az adventi Jótékonysági adománygyűjtésünk. A kitűzött célt nemcsak elértük, de meg is haladtuk. Csodálatos összefogással több, mint 3 millió forintot sikerült összegyűjteni a családszervezetekkel közösen a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ünnepi vizitjeire.

A Fiatal Családosok Klubja, és még közel 30 család-, civilszervezet, cég szívvel-lélekkel azon dolgozott, hogy a karácsonykor is kórházban lévő beteg gyermekeknek segítsenek. Az Adventi Jótékonysági Gyűjtés teljes bevételét a bohócdoktorok 15 kórházban tartandó ünnepi vizitjeihez szükséges költségek fedezésére szánják.

Akik voltak már kórházban tudják, ott idegen minden: a helyzet, a szagok, a szavak, a fények, a zajok. Idegen, félelmet keltő minden történés és kiszámíthatatlan a következő perc. Nem csoda, ha valóban fél, sőt néha pánikol a gyermek. Hiányzik az otthona, a testvérei, a játékai, az ágya. Kórházban lenni mindig nagyon nehéz, de még nehezebb gyermekként egy kórterembe szorulni és még annál is nehezebb ezt megélni karácsonykor. Elviselni a mindezt abban az időszakban, amikor más gyerekek a szüleikkel, a testvéreikkel élnek át meghitt, vidám perceket – szívszorító élmény. Túl a beavatkozások fájdalmán azzal a keserű tapasztalással is meg kell küzdeni, hogy távol van a család és a gyermek kívül reked az ünnepen, nem élheti át a karácsony hozta csodákat. Az összefogásnak hála, a karácsonykor is kórházban lévő gyerekek egy-egy percre kiszakadhatnak ebből a nehéz helyzetből, hiszen a bohócdoktorok ünnepi vizitjei nevetést, vidámságot és erőt adnak nekik. Ha a karácsonyt nem is tudják a kórtermekbe költöztetni – derűjükkel, kedvességükkel, figyelmükkel az ünnep fényes pillanataiból mégis a kórházi ágyak mellé csempésznek valamennyit.

Közel 200 adományozó 3.069.220 Ft-tal támogatta ezt a karácsonyi álmot. Ezzel pedig nemcsak, hogy elértük a kívánt 2,6 millió forintos összeget, de annál többet sikerült összegyűjtenünk.

Csoda már egyetlen jótett is!

Idén nem volt könnyű dolgunk, a nehezebb gazdasági helyzetből fakadóan a családok kevesebbet tudtak jótékonyságra fordítani. Így még inkább köszönjük azoknak, akik az ügy mellé álltak és segítettek. Ennek fényében igazi csoda, hogy közel 200 adományozó, 3 millió 69 ezer Ft-tal támogatta az adventi viziteket. Ezzel pedig az adventi jótékonysági gyűjtés csapata és támogatóik elérték, hogy a Piros Orr Bohócdoktorai mind a 15 kórházba eljuthassanak az ünnepek alatt.

Sikertörténet

A cél sikeres elérésében nagy szerepet játszott az a tény, hogy olyan beteg gyermekeknek és szüleiknek segíthettünk, akik a szeretet ünnepén az otthonuk helyett kénytelenek egy kórház idegen falai között, akár fájdalmak között lenni. Ez motiválta és vitte előre a csapatot. Az ügyet segítették idén is Herczegh Anita asszony és lánya, Áder Júlia csodás koszorúi, kopogtatói és asztaldíszei, hiszen az eladásukból származó bevétel több mint 450.000 Ft volt.

A kampány során szervezett adománygyűjtő események, karácsonyi vásárok, koncertek és a közéleti szereplők adományai is nagyban hozzájárultak a sikerhez. Külön szeretnék megköszönni Tóth Gabi énekesnőnek és Nagy Dániel sportvlogger, infuencernek, hogy támogatták és hírét vitték a gyűjtésnek social felületeiken.

Ennek a csodás összefogásnak köszönhető a fantasztikus siker, hogy több mint 3 millió 69 ezer Ft-ot sikerült összegyűjteni a Piros Orr Bohócdoktorai számára. Az összegyűlt összeg azt bizonyítja, hogy az emberek szép, fényes érzések és lélekmelengető célok mentén képesek megnyitni a szívüket, képesek összefogni és segíteni, legyen bármilyen nehéz helyzetben a világ

A 2023-as összefogásban résztvevő szervezetek:

Fiatal Családosok Klubja (FICSAK), Albertfalvi Lokálpatrióta Egyesület, Belvárosi Közösségi Tér, Civilút Alapítvány, Egyszülős Központ,   Ficsak 11 Alapítvány, Ficsak 12 Alapítvány Ficsak baba- és gyermekjáték bérlés, Ficsak Derecske Alapítvány, Ficsak Füzesgyarmat Alapítvány,  Ficsak Józsefváros, Ficsak Kaposvár Alapítvány, Ficsak Kolozsvár, Ficsak Mezőtúr, Ficsak Székesfehérvár Alapítvány, Ficsak Veszprém Alapítvány, Gazdagréti Összefogás Egyesület,  Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány,  Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ), Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS),  Magyar Bölcsődék Egyesülete, Magyar Női Unió Egyesület (MNU),  Mindennapok Női Szemmel Egyesület (NŐISZEM),  Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE),  Önkéntes Településfejlesztő Közösség – Kosd,  Összefogás 11 Sportegyesület,  Ringató,  Szülők Háza Alapítvány,  Zöld Követ Egyesület, FreeRide Club

Az M1 Ma reggel stúdiójában elhangzott beszélgetés ITT tekinhető meg, ahol a Ficsak alapítójaként jómagam, valamint Mattyasovszky Bence a Piros Orr Bohócdoktorok ügyvezetője meséltünk a sikeres adventi jótékonysági adománygyűjtésről.