Minden év új kihívásokat hoz, új kihívásokat vállalunk be és ez így van rendjén, segíti a fejlődésünket egyénként, közösségben létezve és a hivatásunkban is. Nekem ez a három, – éppen munkámból adódóan – szorosan összefügg. Több civil szervezet, köztük a FICSAK és a ZÖLD KÖVET EGYESÜLET alapítójaként és a szervezetekben aktívan tevékenykedő emberként így január elején már látom, milyen sok területen lehet majd változtatni, tenni másokért és a környezetünkért egyaránt. A személyes jólétet célzó fogadalom pedig egyben zöld fogadalom is lehet.

A Zöld Követ Egyesülettel 2023-ban is lelkesen dolgoztunk kollégáimmal. Figyeltük a környezetünket, mennyire lehet pozitív példákkal és jóakarattal, sok-sok munkával eredményeket elérni. Van e változás, mennyire válik gyakorlattá, elevenné a környezetvédelem másoknál. Az egész év munkáját összefoglalva kisfilmet is készítettünk.

Jómagam nagycsaládban élek, öt gyereket nevelek, a saját háztartásomban tapasztaltam meg és tapasztalom folyamatosan, mennyire fontos a tudatosság ezen a területen. Azt is, milyen gyorsan vissza lehet térni kényelmes, de a környezetet károsító szokásokhoz, rutinokhoz – ha nem monitorozzuk cselekvéseinket rendszeres időközönként. Nincs másik út- szorosan kell tartani a gyeplőt – mert ugyan sokan állítják, hogy az egyének, a családok igyekezete alig észlelhető a globális egész tekintettében, tudjuk, hogy ez nem igaz. Minden ember cselekvése – akár egy lepke szárnya – képes megváltoztatni a világot – igenis hozzátesz az egészhez. Igenis jelentős az a sok- sok kicsi tett, a szokások jó irányba való megváltoztatása, a lemondások, vagy a kényelmetlenségek bevállalása. Sok milliárd ember él ezen a földön, ha csak a fele tesz valami kicsit azért, hogy a negatív tendenciák megváltozzanak – akkor esély nyílhat gyönyörű bolygónk megmentésére.

Rövid idő telt még csak el az év első napja óta. Ezekben a napokban sokan inkább a személyesebb változásokra fókuszálnak, oda irányítják a figyelmet, az energiát- inkább azon a fronton fogadkoznak. Többet sportolnak majd, egészségesebben étkeznek, elhagyják káros szokásaikat, többet foglalkoznak a családjukkal, csökkentik a képernyőidőt… Már csak azért se szeretnék ezekről a fogadalmakról lebecsülő módon kommunikálni, mert tudom, milyen fontosak ezek az „ébredések”, és látok szélesebb összefüggéseket is. Mert aki több mozgást vállal egészsége érdekében, az esetleg a garázsban hagyja az autót és gyalog indul napi útjára.

Aki egészségesebben szeretne táplálkozni, dönthet úgy, hogy ettől az évtől kezdődően több zöldséget-gyümölcsöt eszik, és azokat a közeli piacon vásárolja meg. Egy olyan helyi piacon, ahol esetleg hazai zöldséget- gyümölcsöt árul egy olyan ember, aki a környezetet kímélő módszerekkel nevelte széppé, egészségessé portékáját. Nem mellékesen csomagolás mentesen árulja terményei. Meglehet ezzel az egy döntéssel – egészségesebben táplálkozik- pozitív folyamatok láthatatlan láncolatát indítja el az illető. Hiszen kevesebb előrecsomagolt, kész vagy félkész terméket vásárol majd. Így egészségét valóban kíméli, de a kevesebb kész, bolti eleség kevesebb műanyag csomagolást is jelent egyben.

Aki többet kíván foglalkozni családjával – az egészen biztosan a tudatosság olyan fokára lépett, ahol a környezet védelmével kapcsolatos tudatosság is helyet kap. Aki arra törekszik, hogy kevesebb időt pazarol majd el a képernyők előtt – azt az embert valószínűleg a jövőben kevésbé csábítják majd a technikai újdonságok – nem biztosít felvevő piacot a milliárdnyi kütyünek. Nagyon is jól meglesz majd azok nélkül és jó esetben jó példa lehet családtagjai számára is.

Összefoglalva: nagyon sok pozitív irányba mutató, a személyes jólétet célzó fogadalom egyben zöld fogadalom is lehet, vagy vihet arra az útra, ami a környezet védelmét segíti elő.

Természetesen célravezető, ha valaki a kerülő utak kihagyásával – abszolút a környezet védelmével kapcsolatban vizsgálja felül szokásait és fogadja meg, hogy ezen vagy azon a területen változtatni fog. Lekapcsolja a villanyt maga után, ha kimegy a szobából, kevesebb mosószert használ, alacsonyabb hőfokon mos, elhagyja az öblítőt és sorolhatnám.

Minden év elején így teszek én is, és ugyan hosszú évek óta aktív környezetvédő vagyok, még mindig találok olyan felületet, ahol változtatásra van szükség. Nálam ilyen a ruhavásárlás – idén ez kerül központba. Ugyan eddig is fontos szempont volt, hogy ne vásároljunk feleslegesen új meg új ruhadarabokat egyetlen családtag számára se, idén az eddigieknél is jobban ügyelek majd arra, hogy csak akkor kerüljön be a szekrénybe új ruha, ha a vásárlást valóban nem lehet megkerülni. Már nem csak a pénz pazarlásáról szól a dolog, hanem arról, hogy döntésünkkel NEM – et mondjunk a környezetvédelemmel egyáltalán nem, vagy csak alig foglalkozó, a szükséges ruhadarabok többszörösét legyártó cégek ámokfutására. Ma már nem titok, hogy tonnaszám kerülnek szeméttelepekre a legyártott, de eladásra sose került ruhák, amik már fillérekre leakciózva se kellenek senkinek. Vagyis teljesen ésszerűtlen és felelőtlen módon bánik a textilipar földünk energia és vízkészletével.

A https://www.europarl.europa.eu/news/hu egy bejegyzése szerint „a textilgyártás sok vizet, valamint földet használ a gyapot és más rostok termesztésére. Becslések szerint a globális textil- és ruhaipar 2015-ben 79 milliárd köbméter vizet használt fel, míg a teljes uniós gazdaság szükségletei 2017-ben 266 milliárd köbmétert tettek ki. Egyetlen pamutpóló készítéséhez a becslések szerint 2700 liter vízre van szükség – ez a mennyiség egy személy 2,5 évi ivóvízigénye. 2020-ban a textilipar volt a harmadik legnagyobb víz- és földfelhasználó. Abban az évben minden uniós polgár esetében átlagosan kilenc köbméter vízre, 400 négyzetméter földre és 391 kilogramm (kg) nyersanyagra volt szükség a ruhák és cipők előállításához.” Arról is írnak: hogy a textilgyártás a termékek festéséből és elkészítéséből adódóan a globális vízszennyezés mintegy 20%-áért felelős.”

Érdemes utána olvasni ennek a témának, mert ijesztően sok érv van amellett, hogy egyéni, családi, közösségi szinten nemet mondjunk a ruhák értelmetlen és a környezetünket károsító gyártási és piaci gyakorlatának. Én úgy érzem, egy sor más, szintén nagyon fontos zöld terv mellett, amelyeket a Zöld Követ Egyesület zászlója alatt ebben az évben kívánunk megvalósítani, egyénként és családi szinten ezen a területen is változtatni fogok.

Ez az én zöld fogadalmam és látva a textilipar káros működésére mutató számokat, szinte biztos, hogy nem hagy alább az igyekezetem az év egyetlen napján sem.