Ünnepélyes keretek között adtuk át hazánk 13. áldozatsegítő központját Zalaegerszegen 2023. január 18-án, ahol az ország többi áldozatsegítő létesítményéhez hasonlóan ingyen, szociális rászorultság vizsgálata nélkül segítenek a bajba jutottakon, és jogi tanácsadás, pszichológiai, gyakorlati valamint egyéb ügyviteli segítség is kérhető.

Az újabb központ átadásával célunk, hogy a zalaegerszegiek és a környéken lakó bajbajutottak biztonságban érezzék magukat és bizalommal forduljanak a megértő és felkészült szakemberekhez, ha iránymutatásra vagy segítségre van szükségük. Legyen az jogi, pszichológiai vagy anyagi támogatás. Azon dolgozunk tovább, hogy az áldozatsegítő hálózatot tovább bővítsük, és mindenkihez eljusson az üzenet: Van segítség!

A Zalaegerszegi Áldozatsegítő Központ átadásán a Megyeházi ünnepségen: Dr. Paál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke, Czotter Csabáné, a Civil Életért Közhasznú Egyesület elnöke, Király Nóra miniszteri megbízott, Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Dr. Sifter Rózsa főispán, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy, Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, dr. Répássy Róbert államtitkár és dr. Vereckei Csaba Iván, a ZMRFK rendőrfőkapitánya

“Amikor az áldozatsegítés témáját felkaroltuk, a cél az volt, hogy egy olyan rendszert hozzunk létre, amely a lehető legszéleskörűbb támogatást nyújtja azoknak, akik bajba jutottak. Mára eljutottunk oda, hogy az országban immár hálózatként működik tizenhárom Áldozatsegítő Központ és három Áldozatsegítő Pont. Számukat pedig tovább fogjuk bővíteni” – fejtette ki Tuzson Bence igazságügyi miniszter a Megyeházán tartott ünnepségen.

Jómagam már 2023. október 15-től miniszteri megbízottként segítem az Igazságügyi Minisztérium és az áldozatsegítő központok munkáját. Ezen zalaegerszegi rendezvényen elhangozott részemről, hogy hazánkban 140 szervezet végez ilyen feladatot. Célul tűztük ki, hogy 2025-re minden vármegyében működjön áldozatsegítő központ.

Dr. Sifter Rózsa Zala vármegye főispánja megemlítette, a kormányhivatalok a megalakulásuk óta látnak el áldozatsegítő szakmai feladatot. 2020-2023 között két és félszeresére nőtt a regisztrált áldozatok száma. Az azonnali pénzügyi segély 2021-ben 3 millió 920 ezer, míg tavaly 13 millió 529 ezer forint volt.

Dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, hazánk közbiztonsága stabil. Magyarországon tavaly 168 ezer regisztrált bűncselekmény volt, ez 4 százalékos növekedést jelent az előzőekhez képest. 2023-ban 98 ezer sértettet tartottak nyilván.

Balaicz Zoltán polgármester arról tájékoztatta a nagyközönséget, hogy az ország egyik legbiztonságosabb és leggyorsabban fejlődő városa Zalaegerszeg, ám itt is létjogosultsága van a központnak.

A rendőrség és a kormányhivatal mellett a Civil Életért Közhasznú Egyesület támogatja partnerszervezetként az új zalai központ munkáját. A partnerekkel az együttműködési megállapodást dr. Répássy Róbert parlamenti államtitkár írta alá.

A közeljövőben újabb Áldozatsegítő Központot látogatunk majd meg, hogy sorra felmérjük az ország összes központjában zajló munkát. Fontos mindeki számára tudni: baj esetén van segítség, van hova fordulni, hiszen az áldozatsegítő központokban a bajba jutottak a gyors anyagi segítség mellett pszichés támogatást is kapnak, hogy minél előbb túljussanak a krízishelyzeten. A központok pedig az igazgatási szünetben is nyitva tartanak.

A 2011 óta működő áldozatsegítő vonal a nap 24 órájában ingyen hívható a 06 80/225-225-ös telefonszámon.

A Budapesti Áldozatsegítő Központban tett látogatásom alkalmával készült videóösszeállítás ITT tekinthető meg.

További fotók a képre kattintva