Miniszteri megbízottként 2023 ősze óta az ország valamennyi áldozatvédelmi központját meglátogatom, hogy átláthassam működésüket, személyesen ismerhessem meg az egyes központokban folyó munkát, a felmerülő problémáikat és a megoldandó feladataikat.

A Kecskeméti Áldozatsegítő Központban tettünk látogatást és tartottunk megbeszélést Dr. Répássy Róbert államtitkár úrral, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárával 2024. február 8-án.  A város vezetése elkötelezett abban, hogy együtt, közösen tegyünk többek között az online bűncselekmények visszaszorításáért és az áldozatok megsegítéséért.

Az Igazságügyi Minisztériumnak 140 együttműködési megállapodása van különféle állami szervekkel és cégekkel, illetve civil és segélyszervezetekkel. A rendszer folyamatosan bővül, hogy az áldozatsegítés területén csak összefogással, közösen tudunk eredményeket elérni.

“A jelenlegi és jövőbeni együttműködések, az áldozatsegítés még hatékonyabb megvalósítása érdekében” témában tartottunk zártkörű egyeztetést, melynek kiemelt apropóját a kiberbűnözés adja, amely napjainkban a legelterjedtebb bűncselekménnyé kezd válni. A minisztériumban külön munkacsoport jött létre a kiberbűnözés megfékezése és visszaszorítása, továbbá a segítségnyújtás érdekében.

A kecskeméti önkormányzattal egy lehetséges együttműködésről is egyeztettünk, amelynek keretében a családok védelmében egy „az óvodáskorban elinduló edukálással” lépnének fel a kiberbűnözés ellen.

Engert Jakabné Kecskemét alpolgármestere arról tájékoztatott bennünket, hogy az online térben zajló bűncselekmények elleni együttműködésben egy „prevencióra épülő programsorozat” módszertanának kidolgozásában vállalnának szerepet. Arról is beszélt, hogy a kiberbűnözés napjainkban már minden korosztályt érint, és egy város vezetésének nagy felelőssége van abban is, hogy megvédje lakóit az áldozattá válástól. Továbbá elmondta, örömmel vették a Kecskeméti Áldozatsegítő Központ kialakításának tervét, és az elmúlt négy évben sikerült a város segítő szervezeteivel egy nagyon jól működő rendszert, áldozatsegítő szolgálatot felépíteni, melynek köszönhetően a központhoz fordulók vagy rögtön szakmai segítséget kapnak.

A zártkörű megbeszélésen Dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára; Kovács Ernő Bács-Kiskun vármegyei főispán; Szeberényi Gyula Tamás és Salacz László, a térség fideszes országgyűlési képviselői; Barta Gábor a Kecskeméti Áldozatsegítő Központ koordinátor. A megbeszéléshez Temesvári Ágnes, a Család- és Gyermekjóléti Központ szolgálatvezetője és Rigó Orsolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régió regionális vezetője is csatlakozott.

A közeljövőben újabb Áldozatsegítő Központot látogatunk majd meg, hogy sorra felmérjük az ország összes központjában zajló munkát.

A rászorulók számára a nap 24 órájában működik áldozatsegítő vonal, mely ingyen hívható a 06 80/225-225-ös telefonszámon.

A Kecskeméti Áldozatsegítő Központban tett látogatásom alkalmával készült videóösszeállítás ITT tekinthető meg.

Az eseményről további képek a GALÉRIÁBAN találhatók.